Πέμπτη, 13 Μαρτίου 2008

Eρχονται οι ασύρματες ταυτότητες

Hμερομηνία : 16-02-08

Το Ίντερνετ θεωρείται σήμερα, όχι άδικα, το κατεξοχήν εργαλείο αναζήτησης πληροφοριών. Όταν όμως πρόκειται για αναζήτηση και εντοπισμό ανθρώπων σε πραγματικό χρόνο, η αλήθεια είναι ότι ένας υπολογιστής δεν μπορεί να βοηθήσει και πολύ. Σύντομα όμως αυτό μπορεί να αλλάξει. Ηλεκτρονικές ταυτότητες υπόσχονται να δημιουργήσουν ένα νέο εικονική δίκτυο, όπου άνθρωποι και πράγματα συνδέονται μεταξύ τους.

Μια γεύση από αυτό το μέλλον επιχειρεί να δώσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν δεκάδες εθελοντές του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον που θα παρακολουθούνται ασύρματα σε ελεγχόμενο περιβάλλον, συγκεκριμένα στο κτίριο πληροφορικής του πανεπιστημίου. Οι εθελοντές φοιτητές και προσωπικό θα φορούν ηλεκτρονικές ασύρματες ταυτότητες στα ρούχα τους που θα δίνουν το στίγμα τους κάθε πέντε δευτερόλεπτα σε οποιοδήποτε σημείο του εξαόροφου κτιρίου. Οι πληροφορίες θα αποθηκεύονται σε μια βάση δεδομένων, θα δημοσιεύονται σε ιστοσελίδα στο Ίντερνετ και θα χρησιμοποιούνται για διάφορες εφαρμογές. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα πειράματα ελέγχου των ασύρματων ταυτοτήτων σε κοινωνικό περιβάλλον.

Στόχος είναι η δημιουργία ενός κόσμου την ύπαρξη του οποίου πολλοί επιστήμονες προβλέπουν στο άμεσο μέλλον. Το πρόγραμμα χρησιμοποιεί μεθόδους ταυτοποίησης με ράδιο-συχνότητες, ή RFID και για το σκοπό αυτό η ερευνητική ομάδα έχει εγκαταστήσει 200 κεραίες στο κτίριο που θα πραγματοποιηθεί το πείραμα.

«Θέλουμε να δούμε ποια είναι τα όποια πλεονεκτήματα μιας τέτοιας τεχνολογίας προστατεύοντας παράλληλα τα ιδιωτικά δικαιώματα των ανθρώπων» δήλωσε η Μάγδα Μπαλάζινσκα, αναπληρώτρια καθηγήτρια του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον. «Θέλουμε να δούμε πώς θα μπορούσαμε να χειριστούμε τα ζητήματα που θα προκύψουν από τη χρήση τέτοιων συστημάτων».

Πολλές είναι οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν συστήματα RFID για τον εντοπισμό προϊόντων στη γραμμή παραγωγής. Το εργαλείο φαίνεται πλέον να μεταφέρεται και σε άλλους τομείς: Κάποιες εταιρείες μεταφορών χρησιμοποιούν ράδιο-ταυτότητες ενώ τα νέα διαβατήρια των ΗΠΑ έχουν ενσωματωμένες τέτοιους μηχανισμούς. Ειδικοί εκτιμούν ότι οι RFID θα ενσωματωθούν σύντομα και σε καταναλωτικά αγαθά όπως κινητά τηλέφωνα και φορητοί υπολογιστές.

Κάθε τέτοια ταυτότητα μοιάζει με μικρή και λεπτή πιστωτική κάρτα, ενώ το κόστος παραγωγής της κυμαίνεται στα είκοσι σεντς. Ειδικοί σαρωτές θα μπορούν να εντοπίσουν την κάρτα σε απόσταση μέχρι οκτώ μέτρα. Σημαντικό χαρακτηριστικό των RFID είναι ότι μπορούν να αποθηκεύσουν πληροφορίες σχετικά με τις κινήσεις τους.

Η τεχνολογία έχει ήδη αποδειχτεί ότι λειτουργεί αποτελεσματικά στον εντοπισμό προϊόντων. Ένας παραγωγός μπορεί να εντοπίσει ένα κιβώτιο με εμπορεύματα και να γνωρίζει άμεσα πότε συσκευάστηκε, από πού στάλθηκε, μέχρι και ιστορικό της θερμοκρασίας του, αν πρόκειται για ευπαθή προϊόντα.

Στην περίπτωση ανθρώπων όμως, η συγκεκριμένη τεχνολογία εγείρει πολλά ερωτήματα. Μια κάρτα RFID μπορεί να διαβαστεί από απόσταση και χωρίς τη γνώση αυτού που τη φέρει, ενώ οι βάσεις δεδομένων θα περιέχουν τεράστιο όγκο πληροφορίας για τις δραστηριότητες του ατόμου.

«Τι θα γινόταν αν παντού υπήρχαν σαρωτές RFID και τα πάντα έφεραν τέτοιες ταυτότητες; Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα; Τι θα κάναμε με όλα αυτά τα στοιχεία;» αναρωτιέται ο Γκαετάνο Μποριέλο, καθηγητές πληροφορικής του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον. «Στην πληροφορική προσπαθούμε να φτιάξουμε ένα κόσμο που δεν υπάρχει ακόμη. Θέλουμε να έχουμε κάποια εμπειρία για ένα τέτοιο κόσμο παρά να προβαίνουμε σε εικασίες».

Οι ερευνητές έλαβαν τη γραπτή συγκατάθεση των συμμετεχόντων για την πραγματοποίηση του πειράματος. Κάθε συμμετέχων θα μπορεί να ελέγξει την προβολή των στοιχείων του, να σβήσει πληροφορίες που δεν επιθυμεί να φαίνονται, ή να εγκαταλείψει το πείραμα οποιαδήποτε στιγμή χωρίς καμία επίπτωση. Ερευνητές και εθελοντές θα συναντώνται σε τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ θα αξιολογούνται οι διάφορες πτυχές από τη χρήση του συστήματος, από το πού ξεχάστηκε ένας φορτιστής κινητού τηλεφώνου μέχρι το βαθμό απώλειας της ιδιωτικότητας.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται δύο εργαλεία σχεδιασμένα από τους ίδιους τους συμμετέχοντες, με στόχο την εκμετάλλευση των ωφελειών του συστήματος. Το πρώτο είναι ένα εργαλείο που δεν θα καταγράφει απλά τις καθημερινές δραστηριότητες, αλλά θα τις δημοσιεύει στο Google Calendar του χρήστη. Το δεύτερο είναι ένα σύστημα εντοπισμού των φίλων του χρήστη, το οποίο στέλνει μηνύματα σε SMS ή email σχετικά με το που βρίσκονται τα άτομα που ενδιαφέρουν τον χρήστη. Ταυτόχρονα βέβαια, καθένας θα μπορεί να ελέγχει το κατά πόσο επιθυμεί να είναι ορατά τα στοιχεία εντοπισμού του.

«Πρόκειται για ένα σύστημα που έχει πολλές πτυχές» αναφέρει η Μπαλαζίνσκα. «Ανησυχούμε ότι αυτές οι τεχνολογίες εφαρμόζονται ήδη πολύ γρήγορα και για το λόγο αυτό θέλουμε να τις μελετήσουμε σε ελεγχόμενο περιβάλλον ώστε να ενημερώσουμε την κοινή γνώμη και τα κέντρα λήψης αποφάσεων για τα ζητήματα που εγείρονται από τη χρήση τους».

Πηγή: Science Daily

www.kathimerini.gr

Σχεστικά με το θέμαΤι άλλο περιμένουμε να δούμε για να καταλάβουμε σε τι εποχή βρισκόμαστε;

------------------------------------------------------------------------------Η αποκάλυψη μιλάει ξεκάθαρα για αυτά τα σημεία που βλέπουμε σήμερα.Η έλευση του Αντιχρίστου είναι πολύ κοντά.Ενημερώστε συγγενείς γνωστούς και φίλους, πρίν να είναι αργά.ΑΠΟΚΑΛΥΨΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 13

Και είδα από τη θάλασσα θηρίο να ανεβαίνει, που έχει δέκα κέρατα και εφτά κεφάλια, και πάνω στα κέρατά του δέκα διαδήματα και πάνω στα κεφάλια του βλάστημα ονόματα. 2 Και το θηρίο που είδα ήταν όμοιο με λεοπάρδαλη και τα πόδια του σαν αρκούδας και το στόμα του σαν στόμα λιονταριού. Και του έδωσε ο δράκος τη δύναμή του και το θρόνο του και εξουσία μεγάλη. 3 Και ένα από τα κεφάλια του ήταν σαν σφαγμένο για θάνατο, αλλά η θανάσιμη πληγή του θεραπεύτηκε. Και τότε θαύμασε όλη η γη και ακολούθησε πίσω από το θηρίο, 4 και προσκύνησαν το δράκο, γιατί έδωσε την εξουσία στο θηρίο, και προσκύνησαν το θηρίο, λέγοντας: «Ποιος είναι όμοιος με το θηρίο και ποιος δύναται να πολεμήσει με αυτό;»

5 Και του δόθηκε στόμα να λαλεί μεγάλα πράγματα και βλαστήμιες, και του δόθηκε εξουσία να ενεργήσει σαράντα δύο μήνες. 6 Και άνοιξε το στόμα του για βλαστήμιες εναντίον του Θεού, για να βλαστημήσει το όνομά του και τη σκηνή του, αυτούς που κατασκηνώνουν στον ουρανό. 7 Και του δόθηκε να κάνει πόλεμο με τους αγίους και να τους νικήσει. Και του δόθηκε εξουσία πάνω σε κάθε φυλή και λαό και γλώσσα και έθνος. 8 Και όλοι όσοι κατοικούν πάνω στη γη θα προσκυνήσουν αυτόν, του οποίου δεν έχει γραφτεί το όνομά του στο βιβλίο της ζωής του Αρνίου του σφαγμένου από την αρχή της δημιουργίας του κόσμου.

9 Αν κάποιος έχει αυτί ας ακούσει:

10 Αν είναι κάποιος για αιχμαλωσία,σε αιχμαλωσία πηγαίνει.αν είναι κάποιος με μαχαίρι να σκοτωθεί,αυτός με μαχαίρι θα σκοτωθεί.Εδώ είναι η υπομονή και η πίστη των αγίων.

11 Και είδα άλλο θηρίο να ανεβαίνει από τη γη, και είχε δύο κέρατα όμοια με αρνί, αλλά μιλούσε σαν δράκος. 12 Και όλη την εξουσία του πρώτου θηρίου την ενεργεί μπροστά του. Και κάνει τη γη και όσους κατοικούν σ� αυτή να προσκυνήσουν το θηρίο το πρώτο, του οποίου θεραπεύτηκε η θανάσιμη πληγή του. 13 Και κάνει θαυματουργικά σημεία μεγάλα, ώστε και φωτιά κάνει να κατεβαίνει στη γη από τον ουρανό μπροστά στους ανθρώπους. 14 Και πλανά αυτούς που κατοικούν πάνω στη γη, εξαιτίας των θαυματουργικών σημείων που του δόθηκε να κάνει μπροστά στο θηρίο, λέγοντας σ� αυτούς που κατοικούν πάνω στη γη να κάνουν εικόνα στο θηρίο, ο οποίος έχει την πληγή της μάχαιρας και έζησε. 15 Και του δόθηκε να δώσει πνεύμα στην εικόνα του θηρίου, ώστε και να λαλήσει η εικόνα του θηρίου και να κάνει ώστε όσοι δεν προσκυνήσουν την εικόνα του θηρίου να σκοτωθούν. 16 Και κάνει σ� όλους, στους μικρούς και στους μεγάλους, και στους πλούσιους και στους φτωχούς, και στους ελεύθερους και στους δούλους, να δώσουν σ� αυτούς χάραγμα πάνω στο χέρι τους το δεξί ή πάνω στο μέτωπό τους. 17 Και να μη δύναται κανείς να αγοράσει ή να πουλήσει παρά μόνο όποιος έχει το χάραγμα, δηλαδή το όνομα του θηρίου ή τον αριθμό του ονόματός του. 18 Εδώ είναι η σοφία: όποιος έχει νου ας λογαριάσει τον αριθμό του θηρίου, γιατί είναι αριθμός ανθρώπου. και ο αριθμός του είναι εξακόσια εξήντα έξι.

Η καινούργια ωδή των 144.000ΚΑΙ ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΛΑΒΟΥΝ ΤΟ ΧΑΡΑΓΜΑ.............

9 Και άλλος άγγελος, τρίτος, τους ακολούθησε λέγοντας με φωνή μεγάλη: «Αν κάποιος προσκυνεί το θηρίο και την εικόνα του και λαβαίνει χάραγμα πάνω στο μέτωπό του ή πάνω στο χέρι του, 10 και αυτός θα πιει από το κρασί του θυμού του Θεού που είναι παρασκευασμένο ανέρωτο μέσα στο ποτήρι της οργής του και θα βασανιστεί με φωτιά και θειάφι μπροστά σε άγιους αγγέλους και μπροστά στο Αρνίο. 11 Και ο καπνός του βασανισμού τους ανεβαίνει στους αιώνες των αιώνων, και δεν έχουν ανάπαυση ημέρα και νύχτα όσοι προσκυνούν το θηρίο και την εικόνα του και αν κάποιος λαβαίνει το χάραγμα του ονόματός του. 12 Εδώ είναι η υπομονή των αγίων, εκείνων που τηρούν τις εντολές του Θεού και την πίστη προς τον Ιησού».

Και για όσους δεν σφραγιστούν και πεθάνουν για την πίστη τους η Αποκάλυψη μας λέει.....

13
Και άκουσα φωνή από τον ουρανό να λέει: «Γράψε: �Μακάριοι οι νεκροί που πεθαίνουν με τον Κύριο από τώρα�». «Ναι», λέει το Πνεύμα, «για να αναπαυτούν από τους κόπους τους, γιατί τα έργα τους ακολουθούν μαζί τους».

------------------------------------------------------------------------------

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ετικέτες