Παρασκευή, 26 Σεπτεμβρίου 2008

77 εκατ. ευρώ στις μονές του Αγίου Oρους


Ημερομηνία: 25/9/2008 - Σελίδα: 12
Τίτλος: 77 εκατ. ευρώ στις μονές του Αγίου Oρους


Απλόχερα μοιράζονται τα κοινοτικά κονδύλια στις ιερές μονές του Αγίου Oρους από το 1994 μέχρι σήμερα. Μόνο από τα δυο κοινοτικά πλαίσια στήριξης (Β και Γ) στην Αθωνική Πολιτεία διατέθηκαν πάνω από 77 εκατομμύρια ευρώ, με κύριο στόχο την προστασία της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς των μονών, καθώς οι εργασίες που έγιναν αφορούσαν σε αναστηλώσεις, συντηρήσεις και αποκαταστάσεις των κτιρίων τα οποία κινδύνευαν ακόμη και με οριστική καταστροφή, εξαιτίας της φθοράς του χρόνου. Στο Β ΚΠΣ (1994 - 1999) τα κονδύλια για τις μονές του Αγίου Oρους μόνο από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κεντρικής Μακεδονίας ήταν 7.487.049,32 ευρώ (αναγωγή από τις δραχμές). Το σύνολο αυτών των κονδυλίων αφορούσε έργα σε έντεκα μοναστήρια και στη δημιουργία κτιρίου στη Δάφνη. Φορέας υλοποίησης όλων των έργων ήταν το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και ειδικότερα το ΚΕΔΑΚ, που μελέτησε τα έργα που έγιναν.

Ειδικό μέτρο


Oι Αγιορείτες κατόρθωσαν στη διάρκεια σχεδιασμού του Γ ΚΠΣ να επιτύχουν την ένταξη ειδικού μέτρου υπό τον τίτλο «Προστασία και Ανάδειξη του Oρους Αθως» στον άξονα προτεραιότητας «Προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος στην Κεντρική Μακεδονία», πείθοντας τους αρμοδίους για την αξία των παρεμβάσεων. Δε χρειαζόταν άλλωστε και μεγάλη προσπάθεια, αφού έτσι κι αλλιώς η σπουδαιότητα προστασίας και ανάδειξης της κληρονομιάς του Αγίου Oρους είναι αυτονόητη. Το σημαντικότερο στοιχείο στην Τρίτη Προγραμματική Περίοδο είναι τα υψηλότατα ποσοστά υλοποίησης του συγκεκριμένου μέτρου. Τα κονδύλια, ύψους 69,6 εκατ. ευρώ, αποδείχτηκαν πολύ λίγα και η πρόοδος των εργασιών αξιομνημόνευτη. Χαρακτηριστικό είναι ότι την ώρα που ακόμη άλλα μέτρα των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων και των τομεακών προγραμμάτων πανελλαδικά αγωνίζονται για να απορροφήσουν το σύνολο των προς διάθεση κονδυλίων, τα έργα στις μονές του Αγίου Oρους εξάντλησαν τον προϋπολογισμό!

Σήμερα, τρεις μήνες πριν από την ολοκλήρωση του Γ ΚΠΣ, από τα 66 ενταγμένα έργα που κατασκευάζονται στην Αθωνική Πολιτεία με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας, έχουν ολοκληρωθεί τα δέκα και τα υπόλοιπα είναι σε φάση ολοκλήρωσης. Στο σύνολο πρέπει να προστεθεί και το μεγάλο και σημαντικό έργο της συντήρησης κειμηλίων και έργων τέχνης του Αγίου Oρους, που χρηματοδοτείται με 5.871.000 ευρώ, κονδύλια όμως που δε διαχειρίζονται ούτε οι μονές, ούτε η Ιερή Κοινότητα Αγίου Oρους Αθω, αλλά η 10η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Νέες ενισχύσεις


Η εισροή κοινοτικών κονδυλίων όμως δε σταματά εδώ. Η έναρξη της Τέταρτης Προγραμματικής Περιόδου σημαίνει και νέες ενισχύσεις στα μοναστήρια, οι οποίες ακόμη δεν έχουν προσδιοριστεί συνολικά. Τη διαχείριση θα αναλάβουν βάσει του νέου νόμου (καλοκαίρι 2007) και πάλι τα μοναστήρια και η Ιερή Κοινότητα, προκειμένου να συνεχιστεί η αναστηλωτική προσπάθεια και οι αποκαταστάσεις των φθορών στα κτίρια, αλλά παράλληλα να γίνει και μια σειρά έργων υποδομής, καθώς το Αγιον Oρος από την απομόνωση έχει περάσει εδώ και χρόνια στην... προβολή, με τις ευλογίες των κατά καιρούς κυβερνώντων. Την... πλάτη όλα αυτά τα χρόνια στα κοινοτικά κονδύλια γύρισαν μόνο δυο μονές: η Εσφιγμένου και η Κωνσταμονίτου.


ΠΗΓΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ετικέτες