Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2008

ΦΟΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΗΝ ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ




Τίτλος: Μακελειό στη Γάζα από ισραηλινή επιδρομή



Βίντεο 1ο



Βίντεο 2ο

Μέχρι και χτες το μεσημέρι οι νεκροί από την ισραηλινή επίθεση στην πόλη της Γάζας έφταναν τους 155, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Χαμάς, ενώ περισσότεροι από 300 ήταν οι τραυματίες. Ωστόσο, εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί, καθώς την ώρα της επίθεσης στο αρχηγείο της Αστυνομίας διεξαγόταν τελετή αποφοίτησης, με αποτέλεσμα στο σημείο να βρίσκονται όχι μόνο πολλοί αστυνομικοί, αλλά και συγγενείς τους.

Το χτύπημα προκάλεσε πανικό και αναστάτωση, καθώς, όπως ανέφεραν σε διεθνή πρακτορεία αυτόπτες μάρτυρες, μαύρα σύννεφα καπνού σκέπασαν τη Γάζα, ενώ δεκάδες τραυματίες στο αρχηγείο της Αστυνομίας, θαμμένοι κάτω από τα ερείπια, ζητούσαν απεγνωσμένα βοήθεια. Πολλοί πολίτες έσπευσαν στο σημείο και προσπαθούσαν να μεταφέρουν στα νοσοκομεία με τα αυτοκίνητά τους όσους τραυματίες μπορούσαν. Κάποιοι από τους πυραύλους χτύπησαν πυκνοκατοικημένες περιοχές, την ώρα μάλιστα που παιδιά έφευγαν από τα σχολεία τους.

Τα νοσοκομεία της πόλης γέμισαν τραυματίες, με τους γιατρούς να απευθύνουν έκκληση για βοήθεια. Η Αίγυπτος άνοιξε τα σύνορά της με τη Γάζα, ώστε να μπορέσουν τα ασθενοφόρα να μεταφέρουν σε νοσοκομεία τραυματίες.

Παρελθόν η εκεχειρία


Η επίθεση ήρθε λίγες μέρες μετά τον τερματισμό της εξάμηνης εκεχειρίας ανάμεσα στη Χαμάς και το Ισραήλ. Προηγήθηκαν ανταλλαγές πυροβολισμών και θανατηφόρων ρουκετών στην περιοχή των συνόρων, ενώ ο πρόεδρος του Ισραήλ, Σιμόν Πέρεζ, σε συνέντευξή του πριν από την επιδρομή επισήμανε μεν ότι δε θα υπάρξει εισβολή στη Γάζα, προειδοποιούσε όμως ότι «υπάρχουν και άλλοι τρόποι να απαντήσουμε στις ρουκέτες των Παλαιστινίων». Επίσης, από τις προηγούμενες ημέρες, τόσο ο πρωθυπουργός, Εχούντ Ολμέρτ, όσο και η υπουργός Εξωτερικών, Τζίπι Λίβνι, είχαν ουσιαστικά προαναγγείλει τα αντίποινα, ξεκαθαρίζοντας ότι δε θα ανεχθούν άλλο τις επιθέσεις μελών της Χαμάς στο έδαφος του νότιου Ισραήλ.

Οι Ισραηλινοί επισημαίνουν ότι είχαν στόχο εγκαταστάσεις τρομοκρατών και ανέφεραν ότι αν χρειαστεί, θα συνεχίσουν τις επιθέσεις τους. «Το Ισραήλ δηλώνει έτοιμο να διευρύνει τις στρατιωτικές του επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε χαρακτηριστικά βοηθός του υπουργού Αμυνας, Εχούντ Μπάρακ στο Ρόιτερς. «Η επιχείρηση θα συνεχιστεί και θα διευρυνθεί όσο απαιτείται και ανάλογα με τις εκτιμήσεις των διοικητών. Αντιμετωπίζουμε μια περίοδο που δεν είναι ούτε απλή, ούτε εύκολη», είπε ο ίδιος.

Το Ισραήλ αποχώρησε από τη Γάζα το 2005, μετά από 38 ετών κατοχή, αλλά η αποχώρηση αυτή δεν οδήγησε σε βελτίωση των διμερών σχέσεων, όπως πολλοί ήλπιζαν. Αντίθετα, ακολούθησαν αρκετές στρατιωτικές επιθέσεις στην περιοχή των συνόρων. Οι δυο πλευρές συμφώνησαν σε μια εξάμηνη εκεχειρία, η οποία έληξε την περασμένη εβδομάδα.

Από την άλλη πλευρά, η Χαμάς, η ισλαμιστική Τζιχάντ και άλλες ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις κάλεσαν άμεσα τα μέλη τους να απαντήσουν στην ισραηλινή επίθεση. «Ολοι οι μαχητές μας διατάσσονται να απαντήσουν στην ισραηλινή σφαγή», ανέφερε χαρακτηριστικά ανακοίνωση της ισλαμιστικής οργάνωσης Τζιχάντ, η οποία ήταν στο ίδιο πνεύμα με αντίστοιχη που είχε εκδώσει η Χαμάς και άλλες οργανώσεις. Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος,
Μαχμούντ Αμπάς, καταδίκασε εξαρχής τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.

ΠΗΓΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ : ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ On Line



Άκαρπες οι προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός


Παρασκευή 02 Ιαν 2009 14:46

Χωρίς αποτέλεσμα έμειναν οι προσπάθειες για κατάπαυση του πύρος στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ οι Ισραηλινοί ετοιμάζονται για χερσαία επιχείρηση.

Παράλληλα, εκατοντάδες ξένοι υπήκοοι εγκαταλείπουν την περιοχή μέσω του συνοριακού σταθμού του Ερέζ που άνοιξε ειδικά για το σκοπό αυτό. Νωρίτερα, εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας είχε δηλώσει ότι θα επιτραπεί η αποχώρηση σε 400 περίπου άτομα που διαθέτουν διπλή υπηκοότητα.

Την ίδια ώρα σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η Ισραηλινή αστυνομία, καθώς η σημερινή ημέρα έχει κηρυχθεί ημέρα οργής από τη Χαμάς που καλεί τους παλαιστινίους στη Δυτική Όχθη και την ανατολική Ιερουσαλήμ, να μετάσχουν μαζικά σε διαδηλώσεις. Σύμφωνα με ισραηλινό αξιωματούχο η κινητοποίηση της αστυνομίας έχει ως στόχο την παρεμπόδιση της πραγματοποίησης επιθέσεων αυτοκτονίας. Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός διέταξε τον πλήρη αποκλεισμό για 48 ώρες της Δυτικής Όχθης.

Ωστόσο, την Πέμπτη από το Παρίσι η υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Τζίπι Λίβνι, δήλωσε ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει την επίθεσή του κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας μέχρι που να φτάσει στο σημείο όπου «η επιχείρηση αυτή θα τους εξασθενήσει», δήλωσε η ισραηλινή υπουργός Εξωτερικών.

Εν τω μεταξύ, την φλεγόμενη περιοχή θα επισκεφθεί τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, ενώ διπλωματική αποστολή σχεδιάζει να στείλει η Τσεχία που ανέλαβε από την Πέμπτη την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέχρι τώρα στη Λωρίδα της Γάζας έχουν σκοτωθεί πάνω από 400 παλαιστίνιοι αρκετοί εκ των οποίων ήταν άμαχοι.

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μανουσέρ Μοτακί ζήτησε σήμερα τον άμεσο τερματισμό των ισραηλινών επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας και του αποκλεισμού της περιοχής κατά τη διάρκεια ομιλίας του κατά την μεγάλη προσευχή της Παρασκευής. Ο Μανουσέρ Μοτακί καταδίκασε κυρίως τις επιχειρήσεις του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού που εμποδίζει, «όπως οι Σομαλοί πειρατές», την άφιξη της βοήθειας στον παλαιστινιακό πληθυσμό.

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών κατήγγειλε επίσης για «αδράνεια» τις αραβικές χώρες, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και τον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης. Το Ιράν είναι σύμμαχος του κινήματος Χαμάς, στην οποία χορηγεί σημαντική οικονομική βοήθεια.

Στο μεταξύ, χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν στην Ραμάλα, έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής στην Δυτική Όχθη, κατά των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στην Λωρίδα της Γάζας. Η διαδήλωση, κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας, άρχισε στο κέντρο της Ραμάλας μετά την προσευχή της Παρασκευής.

Κρατώντας παλαιστινιακές και σημαίες της Φάταχ, του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, καθώς και σύμβολα της αντίπαλης Χαμάς, φώναζαν «είμαστε έτοιμοι να θυσιάσουμε το αίμα μας για την Γάζα». Φώναζαν επίσης συνθήματα υποστήριξης προς την Χαμάς και καλούσαν τον πρωθυπουργό του ισλαμικού κινήματος που ελέγχει την Λωρίδα της Γάζας τον Ισμαήλ Χανίγια να «κτυπήσει το Ισραήλ».

Επίσης, πολλές χιλιάδες Αφγανοί διαδήλωσαν σε πολλές πόλεις της χώρας κατά των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στην Γάζα ανέφεραν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου, ενώ διαδήλωση πραγματοποιήθηκε και στην επαρχία Μπαντακσάν (βόρεια),δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο τοπικός εκπρόσωπος.

Πολλές χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν εξάλλου και στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με ένα ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ακόμα, δεκάδες χιλιάδες άτομα, αρκετά από τα οποία κρατούσαν παλαιστινιακές σημαίες, διαδήλωσαν ειρηνικά στην Τζακάρτα κατά των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στην Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Πηγή είδησης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ετικέτες