Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου 2009

Επαναφορά Παλαιού Ημερολογίου στη Βουλγαρία;Επαναφορά Παλαιού Ημερολογίου στη Βουλγαρία;;

Γράφει ο/η Αιμίλιος Πολυγένης - 21:06
02.12.09

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Βουλγαρίας ίσως αποφασίσει υπέρ της επαναφοράς του Ιουλιανού ημερολογίου, που σημαίνει ότι τα Χριστούγεννα θα πρέπει να εορτασθούν στις 7 Ιανουαρίου αντί για τις 25 Δεκεμβρίου.

Ηλικιωμένοι Αρχιερείς ξεκαθάρισαν ότι το 2009 η Βουλγαρία ίσως εορτάσει τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου για τελευταία φορά, αν η Εκκλησία αποφασίσει να αποκηρύξει το Γρηγοριανό ημερολόγιο.

Στις 20 Δεκεμβρίου 2009, η Ιερά Σύνοδος της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας πρόκειται να συνεδριάσει για να εξετάσει το αίτημα μιας ομάδας πιστών και του ιερέα τους από το χωριό Chelopechene, οι οποίοι ζητούν να εορτάζουν τα Χριστούγεννα στις 7 Ιανουαρίου.

Επίσης να αναφερθεί ότι η αίτηση των πιστών και του ιερέα, υποβλήθηκε στις 20 Νοεμβρίου 2009.

O εντόπιος ιερέας Μάριος Δημητρώφ λειτουργούσε σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο τα τελευταία 20 χρόνια στην ενορία του, με ειδική άδεια του Πατριάρχη Βουλγαρίας Μάξιμου.Εκείνοι που έκαναν την αίτηση, υπενθυμίζουν ότι μια παρόμοια περίπτωση επαναφοράς του Ιουλιανού ημερολογίου το 1997 επέσυρε τη στήριξη 5 επισκόπων.

Τέλος, να σημειωθεί, ότι η Βουλγαρία στράφηκε στο Γρηγοριανό ημερολόγιο στα 1916 και εορτάζει τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου επειδή απεκατεστάθη «η εορτή των Χριστουγέννων» ως επίσημη αργία μετά το τέλος του κομμουνιστικού καθεστώτος.

Αναδημοσίευση από Romfea.gr


ΝΑ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ΠΩΣ....Σόφια - Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Πρακτορείου Εκκλησιαστικών Ειδήσεων "Romfea.gr" στη Σόφια, η Ιερά Σύνοδος της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας αποφάσισε να μην στείλει εκπροσώπους στην Συνάντηση της Μεικτής Διεθνούς Θεολογικής Επιτροπής για το Διάλογο μεταξύ της Ρωμαιοκαθολικής και Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο από 16 έως 23 Οκτωβρίου 2009.

Συγκεκριμένα η Ιερά Σύνοδος της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας εξέτασε την επιστολή - πρόσκληση από τους διοργανωτές της Συνάντησης, και μετά από συζήτηση αποφάσισε να μην παρευρεθούν εκπρόσωποι της Βουλγαρικής Εκκλησίας.

Η συμμετοχή της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας σ΄ αυτόν τον διάλογο χαρακτηρίστηκε ακατάλληλη από την Ιερά Σύνοδο, η οποία αναλύοντας λεπτομερώς παρόμοιες συναντήσεις και διασκέψεις που έγιναν στο παρελθόν, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τέτοιοι θεολογικοί διάλογοι μεταξύ Ορθοδόξων και Καθολικών δεν οδήγησαν τουλάχιστον ούτε στην ελάχιστη συνδιαλλαγή Ρωμαιοκαθολικής και Ορθόδοξης Δογματικής.

Επίσης η Ιερά Σύνοδος της Βουλγαρικής Εκκλησίας εξέφρασε την προθυμία της, να συζητήσει στο μέλλον κατά την διάρκεια τέτοιων συναντήσεων άλλα κοινωνικά και ανθρώπινα προβλήματα.

Να αναφερθεί πως τέτοιες παρόμοιες συναντήσεις της Επιτροπής και των Υποεπιτροπών τις, έχουν γίνει στο Βελιγράδι, στη Ραβέννα, στη Ρώμη και στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης.

Τέλος, να σημειωθεί ότι η τελευταία συνάντηση έγινε στις 27 Σεπτεμβρίου με 4 Οκτωβρίου 2008 στον Άγ. Νικόλαο Κρήτης, με θέμα «ο ρόλος του επισκόπου Ρώμης στην κοινωνία της Εκκλησίας κατά την Α΄ Χιλιετία».

1 σχόλιο:

East είπε...

Όλοι οι Ορθόδοξοι πρέπει να ενωθούμε και να δημιουργήσουμε Ορθόδοξη Αυτοκρατορία, το Νέο Βυζάντιο!

http://www.viddler.com/explore/East/videos/1/

Ετικέτες