Πέμπτη, 24 Απριλίου 2014

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΞΑΡΣΗΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΚΑΙ H ΑΠΕΙΛΗ ΕΝΟΣ ΕΜΦΥΛΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ,ΕΙΝΑΙ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΧΘΕΣΙΝΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΚΑΤΑ ΦΙΛΟΡΩΣΩΝ ΑΥΤΟΝΟΜΙΣΤΩΝ ΜΕ 5 ΝΕΚΡΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΛΑΒΙΑΝΣΚ - ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ : ΤΟ ΚΙΕΒΟ ΘΑ ΕΧΕΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ......

Με «συνέπειες» απειλεί ο Πούτιν το Κίεβο αν χρησιμοποιήσει το στρατό εναντίον των φιλορώσων «Το Κίεβο θα έχει συνέπειες», διεμήνυσε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εάν οι αρχές χρησιμοποιήσουν το στρατό της Ουκρανίας εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών στο ανατολικό τμήματα της χώρας, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας για πέντε νεκρούς στο Σλάβιανσκ. 

 

Ο Πούτιν χαρακτήρισε την καταφυγή στις ένοπλες δυνάμεις από τη μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας «σοβαρό έγκλημα εναντίον του λαού της». «Εάν οι άνθρωποι αυτοί προχωρούν στην αποκαλούμενη "οξεία φάση" (της σύγκρουσης με τους διαδηλωτές), αυτή δεν είναι οξεία φάση, είναι απλά μια επιχείρηση τιμωρίας και καταστολής και ασφαλώς θα έχει συνέπειες για τους ανθρώπους οι οποίοι λαμβάνουν αυτές τις αποφάσεις, και ιδίως στις διακρατικές μας σχέσεις», επισήμανε ο Πούτιν σε μια συνέντευξή του η οποία μεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά από μέσα ενημέρωσης της Ρωσίας. «Εάν οι σημερινές αρχές του Κιέβου το έκαναν αυτό, τότε πρόκειται απλά για μια χούντα, για ένα είδος εγκληματικής συμμορίας», συνέχισε ο Πούτιν. 

Ακόμη, ο Πούτιν χαρακτήρισε τις κυρώσεις επιζήμιες για όλους, προειδοποιώντας ότι υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσουν μεγάλη ζημία στην παγκόσμια οικονομία και να πλήξουν και εκείνους που τις επιβάλουν. Σύμφωνα με το Κίεβο, πέντε άτομα σκοτώθηκαν, στην «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» που πραγματοποιούν οι ουκρανικές δυνάμεις στο Σλάβιανσκ, με στόχο την εκδίωξη των φιλορώσων ενόπλων που έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτίρια. 

Το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας,ανέφερε ότι οι νεκροί στο Σλάβιανσκ είναι «μέχρι και πέντε». «Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων τουλάχιστον πέντε τρομοκράτες εξοντώθηκαν και ένας στρατιώτης τραυματίστηκε από τις τάξεις των ουκρανικών δυνάμεων, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου. Επίσης, όπως αναφέρει το Κίεβο, καταστράφηκαν τρία οδοφράγματα των αυτονομιστών στην είσοδο της πόλης. 

Σύμφωνα με την ουκρανική κυβέρνηση, το δημαρχείο της Μαριούπολης δεν βρίσκεται πια στα χέρια των φιλορώσων, που το είχαν καταλάβει. Το πρωί της Πέμπτης, ο υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Ασάκοφ ανέφερε στο Διαδίκτυο πως το δημαρχείο στη Μαριούπολη, ένα από τα υπό κατάληψη κτίρια, είναι πλέον «ελεύθερο για να συνεχιστούν οι εργασίες». 

Παράλληλα, ο Ασάκοφ είπε ότι περίπου 70 άτομα έκαναν, κατά τη διάρκεια της νύχτας, επιδρομή σε στρατιωτική βάση στο Αρτεμίβσκ, το οποίο βρίσκεται μεταξύ των πόλεων του Ντονέτσκ και του Σλαβιάνσκ. Ένας ουκρανός στρατιώτης τραυματίστηκε, ανέφερε, λέγοντας ότι η επιδρομή έγινε «με καθοδήγηση ρώσων στρατιωτών».


Λαβρόφ: Οι ΗΠΑ κινούν τα νήματα στο Κίεβο 

23 Απριλίου 2014, 13:39 Itar Tass 

Μεγάλο μερίδιο ευθύνης στο αδιέξοδο που έχει βρεθεί η Ουκρανία χρεώνει στις ΗΠΑ ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. «Δεν βλέπουμε κανένα λόγο να μην πιστεύουμε πως οι αμερικανοί κινούν τα νήματα στην Ουκρανία» δήλωσε ο Λαβρόφ σε σημερινή συνέντευξή του στο κανάλι Russia Today TV

Ο ρώσος ΥΠΕΞ υπενθύμισε την επίσκεψη του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν που «συνέπεσε συμπτωματικά» με την νέα αιματηρή «αντιτρομοκρατική» επίθεση των αρχών του Κιέβου στο Σλαβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, ανήμερα του Πάσχα. «Το Κίεβο διάλεξε να ανακοινώσει τις νέες “αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις – σκούπα” στην νότια και ανατολική Ουκρανία τη στιγμή της επίσκεψης του αμερικανού αντιπροέδρου στην χώρα και λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του Τζον Μπρένον (επικεφαλής της CIA) στο Κίεβο» επεσήμανε ο Λαβρόφ. 

Τα ρωσικά ΜΜΕ είχαν αποκαλύψει ότι ο αρχηγός της CIA Τζ. Μπρέναν μετέβη το Σάββατο 12 Απριλίου μυστικά στο Κίεβο. Η Μόσχα επιρρίπτει στις αμερικανικές μυστικές ευθύνες πως οργάνωσαν την επιχείρηση ενάντια στους ρώσους αυτονομιστές. Στο μεταξύ η κυβέρνηση της Ουκρανίας που τερμάτισε και επισήμως την εκεχειρία του Πάσχα, δηλώνει πως θα επαναλάβει την «ενεργό φάση» της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» κατά των φιλορωσικών αυτονομιστικών οργανώσεων στην ανατολική Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρώτος αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης και αρμόδιος για θέματα ασφαλείας Βιτάλι Γιάρεμα. 

Μία ημέρα μετά την επίσκεψη Μπάιντεν στο Κίεβο, πρόσθεσε: «Λάβαμε την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν θα μάς αφήσουν μόνους με έναν επιτιθέμενο. Ελπίζουμε ότι σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης, αυτή η υποστήριξη θα είναι περισσότερο ουσιαστική». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ετικέτες