Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

ΟΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ_ΕΡΕΥΝΑ BLOG - ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ..... ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΘΑΝΟΤΕΡΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΤΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕΙΣΜΙΚΩΝ ΔΟΝΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΣΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΚΩΝ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΩΝ....ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ......ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΟΤΙ ΘΑ ΑΝΑΖΗΤΗΘΟΥΝ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΑΝ ΑΠΟΔΕΙΧΤΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΑΣ ΓΙΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ.....



ΣΤΙΣ 15 ΟΚΤΩΜΒΡΙΟΥ ΤΟΥ 2016 ΗΜΕΡΑ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΙ ΩΡΑ 20:14:49(GMT) ΕΓΙΝΕ ΕΝΑΣ ΙΣΧΥΡΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΜΕΓΕΘΟΥΣ 5,5 ΡΙΧΤΕΡ  ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΜΕ ΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ 11 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΛΠΑΚΙ ΌΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΛΙΓΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ. 
( Συντεταγμένες επίκεντρου σεισμού : Γεωγραφικό πλάτος  39.7813 - Γεωγραφικό μήκος 20.6138 )


Δείτε τις σχετικές εικόνες....
Κάντε κλικ για μεγένθυση
Κάντε κλικ για μεγένθυση
Κάντε κλικ για μεγένθυση

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΕΙΣΜΟ , 
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 300 ΜΕΤΑΣΕΙΣΜΟΙ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ!!!




ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΚΑΠΟΙΑ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ DIPLOMACY ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΠΗΓΕΣ , ΜΕ ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΚΑΠΟΙΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ BLOG ΜΑΣ....

ΑΠΟ ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΜΠΟΥΚΗΣ ΣΤΙΣ 19 ΜΑΡΤΙΟΣ, 2015 2:28 ΜΜ

Μία από τις σημαντικότερες επενδύσεις στον τομέα της εξερεύνησης των ενεργειακών πόρων της χώρας ξεκίνησε αυτές της ημέρες στην Ήπειρο. 

Πιο αναλυτικά η ελληνική εταιρεία Energean Oil and Gas ξεκίνησε τις προπαρασκευαστικές ενέργειες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων στα Ιωάννινα. 

Πρόκειται για μια από τις πλέον υποσχόμενες μαζί με τον Πατραϊκό Κόλπο περιοχές όπου εκτιμάται ότι στις αρχές της επόμενης δεκαετίας θα μπορεί να αποδώσει σημαντικές ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου. 

Όπως είχε δηλώσει πέρσι ο διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil and Gas Μαθιός Ρήγας οι εκτιμήσεις της εταιρείας με βάση τις σεισμικές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν του δείχνουν πιθανότητες για ανακαλύψεις 100 εκατομμυρίων βαρελιών ή 2 τρισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων αερίου στην περιοχή των Ιωαννίνων

Μια από τις περιοχές που θα ελεχθεί ξανά είναι το Καλπάκι * όπου στις αρχές της νέας χιλιετίας, η εταιρεία Enterprise είχε πραγματοποιήσει μία γεώτρηση τη «Δήμητρα 1», η οποία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ για τεχνικούς λόγους και το 2001 αποχώρησε επιστρέφοντας την περιοχή στο Ελληνικό Δημόσιο. Σύμφωνα με δηλώσεις του κυρίου Ρήγα Μαθιού η εταιρεία του θα υλοποιήσει το ερευνητικό της πρόγραμμα δε τρεις φάσεις. 

*Σημείωση από BLOG - ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ.....



Τεράστια καθίζηση στο Καλπάκι....



Ο Χάρτης με τους 300+ μετασεισμούς γύρω από την περιοχή του Καλπακίου που γίνονται οι έρευνες για κοιτάσματα πετρέλαιου....



Η πρώτη ξεκινάει από την επεξεργασία των υπαρχόντων σεισμικών δεδομένων, την πραγματοποίηση νέων σεισμικών ερευνών και τέλος την πραγματοποίηση γεωτρήσεων οι οποίες θα γίνουν στη δεύτερη και τρίτη φάση. 

Συνολικά θα επενδυθούν 32 εκατομμυρίων ευρώ, για την πραγματοποίηση των ερευνών και των αρχικών γεωτρήσεων και εφόσον τα αποτελέσματα κριθούν θετικά τότε η εταιρεία θα περάσει στη φάση της ανάπτυξης με το κόστος της επένδυσης να εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 500 εκατομμύρια ευρώ. 

Σε αυτή την φάση συνεργείο ειδικών γεωφυσικών και γεωλόγων ξεκίνησε τις αναγνωρίσεις σε επιλεγμένες περιοχές για την διεξαγωγή των νέων γεωφυσικών σεισμικών καταγραφών, οι οποίες και θα υποδείξουν τις καταλληλότερες για γεωτρήσεις περιοχές. 

Παράλληλα με αυτές τις εργασίες πραγματοποιήθηκε δειγματοληψία πετρωμάτων για ειδικές γεωχημικές αναλύσεις, οι οποίες θα δώσουν πληροφορίες για τις δυνατότητες γένεσης υδρογονανθράκων από τους γεωλογικούς σχηματισμούς της περιοχής, ενώ ελήφθησαν δείγματα πετρελαίου από φυσικές αναβλύσεις πετρελαίου, όπως αυτές στα χωριά Δραγοψάς και Μπαουσίων, τα οποία θα σταλούν σε εργαστήρια του εξωτερικού και σε ελληνικά πανεπιστήμια για εξειδικευμένες αναλύσεις. 

Τέλος ξεκίνησε η μελέτη των χαρακτηριστικών των πετρωμάτων που θα μπορούσαν να “αποθηκεύσουν” το πετρέλαιο στο υπέδαφος. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι Energean Oil and Gas έχει ήδη προχωρήσει σε μελέτες και αναθεώρηση των παλαιών ερευνητικών δεδομένων, προεργασία για επανεπεξεργασία των παλαιών σεισμογραφικών δεδομένων, αξιολόγηση των παλαιών γεωτρητικών δεδομένων και σχεδιασμό των νέων προγραμμάτων γεωλογικών, γεωχημικών, σεισμικών και άλλων ειδικών ερευνών. 

Επιπλέον, κατατέθηκε στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η πρώτη βασική περιβαλλοντική μελέτη στην οποία αποτυπώνεται και η γενικότερη κοινωνικοοικονομική κατάσταση της περιοχής παραχώρησης. 

Η πρώτη ερευνητική γεώτρηση στην περιοχή εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί το 2018 και εάν οι έρευνες εξελιχτούν θετικά αναμένεται η αξιοποίηση των κοιτασμάτων και η έναρξη της παραγωγής το 2021.




Σύμφωνα με την εταιρεία οι ενδείξεις για την περιοχή είναι θετικές αφού 200 χιλιόμετρα βορειότερα στο έδαφος της Αλβανίας στην περιοχή του Φίερι βρίσκονται τα κοιτάσματα του Patos Maritza και του Kuçova τα οποία περιέχουν 2 δισεκατομμύρια και 490 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου με ημερήσια παραγωγή 11.854 και 400 βαρέλια πετρελαίου αντίστοιχα.



Εκτός από αυτά τα δύο μεγάλα κοιτάσματα στην ευρύτερη περιοχή του Φίερι υπάρχουν ακόμη δύο κοιτάσματα το Ballsh-Hekal το οποίο περιέχει 135 εκατ. βαρέλια από το οποίο παράγονται 550 βαρέλια πετρελαίου τη ημέρα , και το κοίτασμα Cakran-Mollaj το οποίο περιέχει 192 εκατ. βαρέλια και παράγει 650 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα. 

Η συνολική ποσότητα των κοιτασμάτων στην περιοχή του Φίερι φτάνει τα 2,8 δισ βαρέλια ενώ η ημερήσια παραγωγή τα 13.450 βαρέλια. Σύμφωνα με τους ειδικούς της εταιρείας η γεωλογία δε γνωρίζει πολιτικά σύνορα επομένως τα παραπάνω κοιτάσματα είναι μία πολύ σοβαρή ένδειξη ότι τα γεωλογικά συστήματα της Αλβανίας συνεχίζουν και μέσα στα Ιωάννινα .


ΠΗΓΗ


Κάντε κλικ στην εικόνα


ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΕΙΣΜΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΕΥΡΕΣΗΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ.....


Σεισμικές Μέθοδοι εύρεσης πετρελαίου..... 

Από τη δεκαετία του 70, οι σεισμικές μέθοδοι έχουν γίνει οι πιο ακριβείς και συχνότερα χρησιμοποιούμενες μέθοδοι εξερεύνησης. Αυτό οφείλεται κυρίως στις δυνατότητες ψηφιακής καταγραφής και τα πολλά διαθέσιμα προγράμματα επεξεργασίας και ερμηνείας των δεδομένων. Οι σεισμικές μέθοδοι επιτρέπουν την εξαγωγή πολύ ακριβών συμπερασμάτων για την ακολουθία των στρωμάτων και τα βάθη των σχηματισμών. Αυτές οι μέθοδοι μετρούν το χρόνο διάδοσης τεχνικά προκληθέντων ελαστικών κυμάτων. 

Τα κύματα δημιουργούνται συνήθως από εκρηκτικά που έχουν τοποθετηθεί σε κατάλληλα σημεία (Σχήμα 1.4). Σήμερα, χρησιμοποιούνται και άλλες πηγές ενέργειας. 



Η μέθοδος δόνησης χρησιμοποιεί μια χαλύβδινη πλάκα κάτω από ένα φορτηγό, η οποία πιέζεται στο έδαφος από το βάρος του φορτηγού. Έτσι παράγονται δονήσεις συγκεκριμένης συχνότητας και διαδίδονται στο υπέδαφος. Συνήθως λειτουργούν ταυτόχρονα τέσσερα έως έξι φορτηγά. 



Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να διεξαχθεί έρευνα ακόμη και σε κατοικημένες περιοχές. Η μέθοδος είναι επίσης γρηγορότερη και φθηνότερη της αντίστοιχης με χρήση εκρηκτικών. Τα ελαστικά κύματα διαδίδονται σε όλες τις κατευθύνσεις και στα όρια μεταξύ στρωμάτων, π.χ. αργίλου - άμμου, άμμου - ανθρακικών. Εν μέρει διαθλώνται και εν μέρει ανακλώνται πίσω προς την επιφάνεια. 

Η ταχύτητα αυτών των σεισμικών κυμάτων μέσω των διαφόρων γεωλογικών σχηματισμών είναι ένδειξη του τύπου των πετρωμάτων κι εξαρτάται από την ελαστικότητα και την πυκνότητα των πετρωμάτων (περίπου 1000- 2000 m/s σε χαλαρά πετρώματα και έως 6000 m/s σε συμπαγή πετρώματα). Με όσο μεγαλύτερη ακρίβεια είναι γνωστή η ταχύτητα σε κάθε στρώμα, με τόσο μεγαλύτερη ακρίβεια μπορεί να υπολογιστεί το βάθος της ζώνης ανάκλασης. 

Οι υπολογισμοί διευκολύνονται με τη χρήση υπολογιστή. Υπάρχουν δύο διαφορετικές μέθοδοι: μέθοδος ανάκλασης και μέθοδος διάθλασης, η οποία ήταν σχεδόν η μοναδική που χρησιμοποιούταν ως τη δεκαετία του '30. Η μέθοδος διάθλασης χρησιμοποιείται σήμερα μόνο για έρευνα σε μεγάλες επιφάνειες και πολύ βαθείς ορίζοντες, καθώς και για τον προσδιορισμό ηχητικών ταχυτήτων μέσα στα πετρώματα και για την επίλυση ειδικών προβλημάτων. 

Μέθοδος Σεισμικής Διάθλασης. Στη μέθοδο σεισμικής διάθλασης ένα μέρος των κυμάτων διαθλάται στον ορίζοντα διάθλασης, αντίστοιχα με τη διάθλαση του φωτός στη διεπκράνεια νερού - αέρα. Μερικά από τα διαθλώμενα κύματα συνεχίζουν να διέρχονται από τα όρια των στρωμάτων και να δημιουργούν κατά τη δίοδο άλλα κύματα που διαθλώνται προς την επιφάνεια. Μετράται ο χρόνος διέλευσης των κυμάτων από τη στιγμή που δημιουργούνται, μέχρι να ανιχνευτούν από τα γεώφονα που τοποθετούνται στην επιφάνεια σε απόσταση ανά 25 km περίπου. 

Η μέθοδος σεισμικής διάθλασης, απαιτεί μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών με τα γεώφονα τοποθετημένα σε σχετικά μεγάλες αποστάσεις και επιτρέπει σχετικά μεγάλα βάθη ανίχνευσης. Μέθοδος Σεισμικής Ανάκλασης. Στη μέθοδο σεισμικής ανάκλασης τα κύματα επιστρέφουν πίσω από τους ορίζοντες ανάκλασης. Ανάλογα με το βάθος τον οριζόντων ανάκλασης τα κύματα επιστρέφουν στην επιφάνεια της Γης σε αύξοντα χρονικά διαστήματα και καταγράφονται από γεώφονα που είναι διατεταγμένα στο έδαφος. 

Στη συνέχεια μετατρέπονται σε ηλεκτρομαγνητικούς παλμούς και καταγράφονται σε μαγνητικές ταινίες σε ειδικά ψηφιακά συστήματα καταγραφής. Η καταγραφή των σεισμικών σημάτων σε μαγνητικά μέσα επιτρέπει διορθώσεις στα πρωτογενή δεδομένα καθώς και απομάκρυνση θορύβου στα κέντρα επεξεργασίας των δεδομένων. Από τους χρόνους διέλευσης για τα εκπεμπόμενα και τα ανακλώμενα κύματα προσδιορίζεται το βάθος του ανακλαστικού ορίζοντα, με δεδομένη την ταχύτητα διέλευσης μέσω των πετρωμάτων. 

Οι ενδείξεις για την ταχύτητα των σεισμικών κυμάτων προέρχονται από λεπτομερείς υπολογισμούς των μεθόδων ανάκλασης και διάθλασης από καταγραφή δεδομένων σε φρέατα με γεώφονα που είναι τοποθετημένα σε συγκεκριμένα βάθη.

ΠΗΓΗ : Προέλευση, Μηχανισμοί συσσώρευσης , Έρευνα και παραγωγή Αργού Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου


* ΤΕΛΟΣ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΚΥΡΙΟΙ ΠΟΥ ΚΑΝΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ , ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΕΡΕΥΝΟΥΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ , ΚΑΙ ΑΝ ΑΠΟΔΕΙΧΤΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΕΣ ΣΕΙΣΜΙΚΕΣ ΔΟΝΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΑΣ, ΘΑ ΣΑΣ ΖΗΤΗΘΟΥΝ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΖΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΕΧΕΤΕ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ . Σ.Β

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχολιά σας να μην έχουν άσεμνο και υβριστικό περιεχόμενο, διότι θα διαγραφούν.Ευχαριστώ.