Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου 2008

ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣΕξελίξεις στο ζήτημα του Κοσόβου Ειδήσεις ΝΕΤ 17/01/2008
Παρέμβαση Ρωσσίας.15/01/2008
Το παραπάνω βίντεο είναι απο την εκπομπή του Δ.Παπαχελά
" ΝΕΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ "με ρεπορτάζ για τα Σκόπια και το Κόσοβο.

ΚΟΣΟΒΟ_COSOVO

Άλλη μια ανοιχτή πληγή στην γειτονιά μας. Άνθρωποι
ταλαιπωρημένοι με το βάρος και την στενοχώρια από
την απώλεια δικών τους ανθρώπων, των περιουσιών τους.
Τον ξεριζωμό πολλών από τον τόπο τους. Όλα αυτά
είναι ακόμα ζωντανά και θα είναι για πολλά χρόνια μέσα
στις καρδίες των ανθρώπων της περιοχής.

Η ανεξαρτητοποίηση του Κόσσοβου θα φέρει πάλι νέες
εντάσεις και επεισόδια, στην γείτονα χώρα λόγω των παραπάνω.

Με την βοήθεια των Αμερικανών όλα αυτά, που δείχνουν
επιλεκτικά την ευαισθησία τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα
και η αιτία για αυτό βέβαια τα συμφέροντα και τα σχέδια
με βάθος χρόνου που έχουνε σε κάθε περιοχή.

Στην Κύπρο παράδειγμα όλα είναι μια χαρά για αυτούς
και δεν χρειάζεται να παρέμβουν γιατί με την Τουρκία
είναι αδελφές χώρες. Θέλουνε ανοιχτό το Κυπριακό
για να μας εκβιάζουν με διαφόρους τρόπους.

Το Τουρκικό κράτος βοήθησε τους Αμερικανούς στον
πόλεμο του ΙΡΑΚ μην το ξεχνάμε, και είναι και μια
πύλη πρόσβασης προς μια άκρως ενδιαφέρουσα περιοχή
περισσότερο λόγω πηγών ενέργειας. Το γνωρίζουν αυτό
και για αυτό έχουνε επιθετική πολιτική. Η εκκαθαρίσεις
και η παράνομη είσοδο του Τουρκικού στρατού στο Β. Ιράκ
ενάντια στους Κούρδους δείχνει την έπαρση των γειτόνων,
παρόλο που διαφωνούσαν με αυτήν την κίνηση και οι ίδιοι
οι Αμερικάνοι, τουλάχιστον επίσημα.

Ας ευχηθούμε να μην έχουμε άσχημες εξελίξεις.

10/02/2008

Η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, αν τελικά το ανακηρύξουν ανεξάρτητο θα δημιουργήσει νέες εντάσεις στην περιοχή, αφού και οι Σέρβοι δεν είναι διατεθειμένοι όπως είναι φυσιολογικό να δεχτούν κάτι τέτοιο.-------------------------------------------------------------------------------

ΣΚΟΠΙΑ

22/01/2008 - 08:04

Διεθνές ζήτημα η ονομασία της ΠΓΔΜ, ξεκαθαρίζει η Αθήνα προς τα Σκόπια


Η απόσταση που χωρίζει Αθήνα και Σκόπια στο θέμα της ονομασίας επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά χθες κατά την έναρξη του νέου γύρου διαπραγματεύσεων, υπό τον ειδικό διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς, μεταξύ των απεσταλμένων κ. Αδ. Βασιλάκη και Νικ. Ντιμιτρόφ στην Οχρίδα.

Το γεγονός αναγνώρισε και ο κ. Νίμιτς, ο οποίος μετά τη συνάντηση σημείωσε πως υπάρχουν διαφορές για το ζήτημα της ονομασίας. Πρόσθεσε όμως πως μία λύση στο θέμα αυτό θα αναβαθμίσει το επίπεδο των σχέσεων των δύο χωρών σε όλους τους τομείς, αν και ο ίδιος δεν κόμισε καμία νέα πρόταση για το θέμα του ονόματος. Περιορίστηκε να ακούσει τις απόψεις των δύο πλευρών, που εξέτασαν, όπως είπε, κάποιες ιδέες και σκέψεις.

Εντέχνως, η σκοπιανή πλευρά προσήλθε στις διαπραγματεύσεις κομίζοντας ένα πακέτο προτάσεων που φθάνουν μέχρι και την υπογραφή «διακήρυξης φιλίας και συνεργασίας», έως τα τέλη Φεβρουαρίου. Παράλληλα, πρότειναν τον σχηματισμό κοινής επιτροπής για την εξέταση των ιστορικών εγχειριδίων. Ζήτησαν να πραγματοποιηθούν συναντήσεις σε υψηλότερο επίπεδο με την Ελλάδα, να προχωρήσει η διάνοιξη μιας συνοριακής διόδου (Μάρκοβα Νόγκα - Αγ. Γερμανός Πρεσπών) και να υπογραφεί συμφωνία για την αποφυγή της διπλής φορολογίας.

Διπλωματικές πηγές χαρακτήριζαν «παρελκυστική» την πολιτική των Σκοπίων, σημειώνοντας πως οι «προτάσεις» εντάσσονται σε μια λογική Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που πολύ απέχουν της ουσίας του προβλήματος, που είναι η ονομασία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Βασιλάκης απέφυγε να σχολιάσει δημοσίως τις προτάσεις των Σκοπίων. Ο Eλληνας αξιωματούχος έμεινε στη γενική πολιτική θέση ότι η Ελλάδα έκανε ένα γιγαντιαίο βήμα, αποδεχόμενη τη σύνθετη ονομασία, προσθέτοντας ότι η διαφορά για το όνομα δεν έχει διμερή διάσταση γιατί σχετίζεται με την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής και εξετάζεται στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

Τον ισχυρισμό του Eλληνα διαμεσολαβητή απέρριψε ο υπουργός των Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, ο οποίος δήλωσε πως η πρόταση της Ελλάδας για σύνθετη ονομασία δεν αποτελεί γιγαντιαίο βήμα, διότι, όπως είπε, «θεωρούμε ότι η σύνθετη ονομασία αποτελεί και το προσωρινό όνομα της χώρας μας». «Θέση μας είναι ότι δεν πρέπει να εμποδιστεί η ένταξη της χώρας στους διεθνείς Oργανισμούς καθώς κάτι τέτοιο αναφέρεται και στην Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995», τόνισε ο κ. Ντιμιτρόφ.

Χαρακτήρισε, δε, το ζήτημα της ονομασίας διμερές, με το επιχείρημα ότι μόνο η Ελλάδα έχει πρόβλημα με το όνομα της χώρας του. Κατέληξε λέγοντας ότι το θέμα του ονόματος συνδέεται με την ταυτότητα και τη σταθερότητα της χώρας του. Σε υψηλούς τόνους ήταν η απάντηση της κ. Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία μετά τη συνάντηση που είχε με τον Σέρβο ομόλογό της Βουκ Γέρεμιτς κατηγόρησε τα Σκόπια για «τακτικισμό» και διατύπωση «έωλων και αβάσιμων επιχειρημάτων».

Απέρριψε το επιχείρημα πως το θέμα είναι διμερές, σημειώνοντας ότι το θέμα είναι η ονομασία που επηρεάζει τις σχέσεις καλής γειτονίας και συνεργασίας των δύο χωρών και θέτει θέμα περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας. «Δεν ακολουθήσαμε, δεν ακολουθούμε και δεν θα ακολουθήσουμε τον κ. Μιλόσοσκι στον αδιέξοδο δρόμο των προκλητικών ενεργειών και δηλώσεων. Η ελληνική κυβέρνηση αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει πάντα με μεγάλη σοβαρότητα τη διαπραγματευτική διαδικασία που γίνεται στο πλαίσιο και υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Χωρίς τακτικισμούς, χωρίς τεχνητές καθυστερήσεις και πάνω απ’ όλα χωρίς αμφισβητήσεις για το περιεχόμενο, το αντικείμενο και τον σκοπό της διαπραγμάτευσης», είπε, μεταξύ άλλων, η υπουργός και κατέληξε λέγοντας πως «εμείς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση της ουσιαστικής επίλυσης του ζητήματος, δηλαδή μιας κοινά αποδεκτής ονομασίας στο θέμα με τα Σκόπια».

ΕΞΠΡΕΣ

Πηγή κειμένου : http://www.express.gr/index.php?selida_id=103&article=99690&categ=3&lang_id=1

Προσπάθεια κλοπής της Ελληνικής ιστορίας απο τούς γείτονες
Σκοπιανούς.Μελοντικές διεκδικίσεις ο λόγος ; Ελπίζω πως όχι.

Αλλά μερικά πολύ σοβαρά που λέγονται απο επίσημα χείλη,
και κάποιοι χάρτες με την μεγάλη Μακεδονία ,με ανυσηχούν
λιγάκι ομολογώ.

-------------------------------------------------------------------------------


ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ


13/01/2008Το γειτονικό Τουρκικό κράτος είναι γνωστό για
τις αδικαολόγητες προκλήσεις του κατά καιρούς
πρός την Ελλάδα.Η καταπάτηση διεθνών συνθηκών
το αγκάθι της καταπάτησης και παράνομης κατοχής
της Βόρειας Κύπρου φαίνεται να διαιωνίζεται καθώς
τα συμφέροντα που έχουν οι "συμμαχοι μας" στήν
γείτονα χώρα δεν τους επιτρέπουν να πιέσουν
για να πράξουν το αυτονόητο.Να εφαρμόσουν τις
διεθνείς συνθήκες.

Τις εφαρμόζουν μόνο όπου τους συμφέρει και αυτό
δεν είναι δίκαιο και δημοκρατικό, και δεν
μπορεί ποτέ να είναι ευλογημένο.

-------------------------------------------------------------------------------
Ακόμα σχετικά με την στρατηγική που ακολουθούν οι γείτονες
με κάποιους καλούς "συμμάχους μας"

"Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου"
αποκαλούνται τα κατεχόμενα σε έγγραφο
που υπέγραψαν Μπράουν - Ερντογάν

ΕRΤ3.GR
24 Οκτ. 07, ανανέωση: 24 Οκτ. 07

"Τουρκική Δημοκρατία της βόρειας Κύπρου" , μέσα σε εισαγωγικά, αποκαλείται το παράνομο καθεστώς στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου σε έγγραφο , το οποίο , σύμφωνα με το ΡΙΚ και δημοσιεύματα εφημερίδων, υπέγραψαν στο Λονδίνο οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν και της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Το έγγραφο προνοεί μεταξύ άλλων μέτρα για τερματισμό της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων και την ανάπτυξη άμεσων σχέσεων μεταξύ Λονδίνου και Τουρκοκυπρίων σε όλους τους τομείς. Στο πλαίσιο αυτό η Βρετανία θα υποστηρίξει την αντιπροσώπευση των Τουρκοκυπρίων στο Ευρωκοινοβούλιο.

Σύμφωνα με το έγγραφο η Βρετανία και η Τουρκία θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για επίτευξη λύσης του Κυπριακού.

Αναφέρεται επίσης ότι θα εργαστούν σε διμερές επίπεδο, αλλά και εντός του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για προώθηση απευθείας εμπορικών, οικονομικών και πολιτικών επαφών με τους Τουρκοκυπρίους.

ΑΠΕ

Πηγή κειμένου http://news.pathfinder.gr/greece/cyprus/437225.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ετικέτες