Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΕΜΑΤΗ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΑΠΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΝΑ ΔΙΟΡΙΣΕΙ ΔΥΟ ΕΞΑΡΧΟΥΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΜΟΣΧΑΣ.




Ο ΝΕΟΣ ΠΑΠΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ , Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ , ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΤΩΝ ΘΕΙΩΝ ΚΑΙ ΙΕΡΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΡΙΖΕΙ ΕΞΑΡΧΟΥΣ ΣΤΟ ΚΙΕΒΟ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΜΟΣΧΑΣ


ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΠΙ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ , ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ....



Ανακοίνωση γεμάτη «αγανάκτηση» της ρωσικής ιεράς συνόδου για το διορισμό δύο πατριαρχικών Έξαρχων στο Κίεβο Σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass, και το Ria Novosti , η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας μετά από σημερινή σύγκλισης της, με θέμα τον διορισμό από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο δύο έξαρχων στην Μητρόπολη του Κιέβου, εξέδωσε έκτακτη αυστηρότατη ανακοίνωση η οποία πυροδοτεί εξελίξεις στις σχέσεις των δύο Πατριαρχείων, όπως σας είχαμε πρώτοι γράψει σε σχετικό άρθρο.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι «η ρωσική ιερά σύνοδος καταδικάζει την απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου να διορίσει δύο έξαρχους (εκπροσώπους) του στην Ουκρανία που αποτελεί κανονικό έδαφος του Πατριαρχείου Μόσχας”.

Ενώ συνεχίζει : «Η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της και τη βαθιά αγανάκτηση της, σε σχέση με το δημοσιευμένο την 7η Σεπτεμβρίου 2018 ανακοινωθέν της Γενικής Γραμματείας της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, στο οποίο αναφέρεται σχετικά με το διορισμό των δύο επισκόπων ,α. του Αρχιεπισκόπου Παμφυλίας Ντάνιελ (ΗΠΑ) και β. του Μητροπολίτη Έντμοντον Ιλαρίωνα (Καναδά ) ως Έξαρχους του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως στο Κίεβο», ανέφερε η ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της ρωσικής ορθόδοξης εκκλησίας . Η ανακοίνωση σημειώνει ότι «η απόφαση αυτή ελήφθη χωρίς τη συγκατάθεση του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλου, και του Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριου, και αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των εκκλησιαστικών κανόνων, ενώ οι Επίσκοποι απαγορεύεται να παρεμβαίνουν στην εσωτερική ζωή και τις υποθέσεις της άλλης τοπικής Εκκλησίας.» 
 
Η ρωσική Ιερά σύνοδος εξηγεί μέσω της ανακοίνωσης ότι ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως παραβίασε το 2ο κανόνα II της Οικουμενικής συνόδου τον 13ο κανόνα της Αντιοχείας, και το 3ο, 11ο και 12ο κανόνα του Συμβουλίου των κανόνων Σαρδικής . «Η απόφαση του Βαρθολομαίου», συνεχίζει η ανακοίνωση, « έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την μέχρι σήμερα αμετάβλητη τη θέση του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως , στο οποίο ο ίδιος ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είχε τονίσει επανειλημμένα, ότι αναγνωρίζει τον Μητροπολίτη Ονούφριο ως το μοναδικό επικεφαλής της κανονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία.» « Η απόφαση του Πατριαρχείου της Κωνσταντινουπόλεως να αναλάβει το θέμα της χορήγησης αυτοκεφαλίας» των Ορθοδόξων πιστών της Ουκρανίας «υιοθετήθηκε ενάντια στην βούληση της επισκοπής της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, η οποία ζητούσε ομόφωνα την διατήρηση της τρέχουσας κατάστασης της», καταλήγει η ανακοίνωση της ρωσικής συνόδου. 

Εκτιμάμε ότι η κόντρα του ρωσικού Πατριαρχείου και του Οικουμενικού Πατριαρχείου μόλις τώρα ξεκίνησε , και προφανώς θα έχουμε πολλά επεισόδια ακόμη στην εν λόγω διαμάχη , μετά την αιφνιδιαστική κίνηση του κ. Βαρθολομαίου να εμπλακεί στα εσωτερικά της Ουκρανικής εκκλησίας μετά την επίσκεψη του προέδρου της Ουκρανίας π. Ποροσένκο στην Κων/πολη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ετικέτες