Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018

ΕΚΤΑΚΤΟ! ΤΗΝ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΜΟΣΧΑΣ ΜΕΤΑ ΤΑ ΟΣΑ ΕΚΑΝΕ Ο ΟΛΕΤΗΡΑΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ..... ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΡΑΓΔΑΙΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ.....


ΕΚΤΑΚΤΟ! ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΡΑΓΔΑΙΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ , ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΜΟΣΧΑΣ ΝΑ ΔΙΑΚΟΨΕΙ ΤΗΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΜΕΤΑ ΤΑ ΟΣΑ ΕΙΠΕ ΚΑΙ ΕΚΑΝΕ Ο ΟΛΕΤΗΡΑΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ "ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ " , ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΘΕΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΘΑΙΡΕΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΣΧΙΣΜΑΤΙΚΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΦΙΛΑΡΕΤΟΥ ΝΤΕΝΙΣΕΝΚΟ ΑΓΝΟΩΝΤΑΣ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΑΠΟ ΔΙΑΔΟΧΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΩΝ ΕΠΙΣΚΟΠΩΝ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΤΗΝ ΚΑΘΑΙΡΈΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΦΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 1990 , ΑΦΟΥ ΠΡΟΕΒΗ ΣΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΔΙΚΟΥ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ.

Σ.Β
ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ

Ο ΠΑΠΑΣ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ ΚΑΙ Ο ΠΑΠΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΡΟΜΦAΙΑ.GR......



Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης 


Συνεδρίαζε σήμερα, Δευτέρα 15 Οκτωβρίου για πρώτη φορά στην ιστορία εκτός Ρωσίας, η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Μόσχας, υπό την προεδρία του Πατριάρχη κ. Κυρίλλου στο Μινσκ της Λευκορωσίας. 

Τα Μόνιμα Μέλη της Ιεράς Συνόδου είναι: 

Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριος, Μητροπολίτης Κρουτίσης και Κολόμνας Ιουβενάλιος, Μητροπολίτης Κισινάου και πάσης Μολδαβίας Βλαδίμηρος, Μητροπολίτης Αστάνα και Καζακστάν Αλέξανδρος, 
Μητροπολίτης Τασκένδης Βικέντιος, Μητροπολίτης Αγίας Πετρουπόλεως Βαρσανούφιος, 
Μητροπολίτης Μινσκ Παύλος, 
Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας. 

Επίσης συμμετείχαν: 

Μητροπολίτης Ζαπορόζιε Λουκάς, 
Μητροπολίτης Αλτάι Σέργιος, 
Επίσκοπος Νάρβα Λάζαρος, 
Επίσκοπος Ρούμπινσκ Βενιαμίν και ο 
Επίσκοπος Νακχόντκα Νικόλαος

Η συνεδριά της Ιεράς Συνόδου διήρκησε περίπου 5 ώρες, όπου σύμφωνα με πληροφορίες το Πατριαρχείο Μόσχας διέκοψε εντελώς την ευχαριστιακή κοινωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο

 «Με βαθύτατο πόνο Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ρωσίας ανέγνωσε τις αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου για εκχώρηση αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία, το άνοιγμα Σταυροπηγιακής Μονής στο Κίεβο, αλλά και την αποκατάσταση των ηγετών του σχίσματος και την επιστροφή τους στην εκκλησιαστική κοινωνία. Οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, δείχνουν ότι το Φανάρι αγνοεί τις εκκλήσεις της κανονικής Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, καθώς και των Προκαθημένων Τοπικών Εκκλησιών.» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του Πατριαρχείου Μόσχας. 

Σε άλλο σημείο η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Μόσχας αναφέρει ότι "οι αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου για αποκατάσταση του πρώην Μητροπολίτη Φιλάρετου Ντενισένκο, δείχνει ότι αγνοούν μία σειρά από διαδοχικές αποφάσεις του Συμβουλίου των Επισκόπων της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας." 

Η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Εκκλησίας έφερε στη δημοσιότητα ιστορικά ντοκουμέντα, από την σύγκληση του Συμβουλίου των Επισκόπων της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας στο Χάρκοβο στις 27 Μαΐου του 1992 κατά του Φιλάρετου. 

Η απόφαση τότε αναγνωρίστηκε από όλες τις Τοπικές Ορθόδοξης Εκκλησίες συμπεριλαμβανομένου και του Οικουμενικού Πατριαρχείο. Σύμφωνα με την Ιερά Σύνοδο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στις 26 Αυγούστου του 1992 απαντώντας σε επιστολή του μακαριστού Πατριάρχη Μόσχας Αλεξίου Β’ τονίζει ότι συμφωνεί για τις εν λόγω αποφάσεις. 

Επίσης το 1997 σε άλλη επιστολή του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος προς τον Πατριάρχη Αλέξιο Β’, τον ενημερώνει ότι δεν θέλει να έχουν καμία εκκλησιαστική κοινωνία με τους σχιματικούς «Τώρα μετά από δύο δεκαετίες, το Οικουμενικό Πατριαρχείο για πολιτικούς λόγους άλλαξε την θέση του» - τονίζει στην ανακοίνωσή της η Ιερά Σύνοδος. 

Τέλος η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Μόσχας εκφράζει την πλήρη υποστήριξή της προς τον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριο και την πληρότητα της ουκρανικής ορθόδοξης εκκλησίας, σε μία ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή για αυτήν. Επίσης τονίζει ότι προσεύχεται για την ενδυνάμωση των πιστών, αλλά και τη θαρραλέα στάση απέναντι στην αλήθεια και την ενότητα της κανονικής εκκλησίας στην Ουκρανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ετικέτες