Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2009

Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Σεραφείμ 1974-1998 (Νέου ημερολογίου)




Εκπομπή " ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΙΣΘΗΤΙΚΟ "
με τον δημοσιογράφο Κο Γιώργο Τράγκα.


Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδας Σεραφείμ, κατά κόσμον Βησσαρίων Τίκας, γεννήθηκε το 1913 στο Αρτεσιανό Καρδίτσας

Ήταν δέκα χρονών όταν πέθανε η μητέρα. Η αδερφή του σχεδόν μωρό. Ο πατέρας του αργότερα παντρεύτηκε και πάλι. Ο Σεραφείμ έγινε ένα με την αδελφή του. Όσο ζει στο Αρτεσιάνο Καρδίτσας, πάει σχολείο και βοηθάει τον πατέρα του. Φοιτά στο Γυμνάσιο Καρδίτσας και στη συνέχεια μεταγράφεται στο Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο Άρτας και δύο χρόνια μετά στην Κόρινθο. Σε μια επίσκεψη του στο χωριό γνωρίζει τον ηγούμενο της Μονής Κορώνης, τον Ιάκωβο.

Η συνάντηση αυτή άλλαξε τη ζωή του και σηματοδότησε την μετέπειτα πορεία του . Είναι ο μόνος άνθρωπος, που μνημόνευσε μέχρι την τελευταία του στιγμή ο Σεραφείμ. Ο Ιάκωβος μιλάει για τον Σεραφείμ στον τότε Μητροπολίτη Κορίνθου Δαμασκηνό, ο οποίος τον χειροτονεί διάκο. Ο ίδιος μετά τη χειροτονία του αγοράζει την πρώτη ράμβο που έχουν μόνο οι μητροπολίτες. Ιερέας στον Άγιο Λουκά Πατησίων την περίοδο της Κατοχής, ο Σεραφείμ οργανώνει συσσίτια ενώ στα κηρύγματα του καταφέρεται κατά των Γερμανών, οι οποίοι σχεδιάζουν να τον συλλάβουν.

Ο Μητροπολίτης Κορίνθου τον φυγαδεύει προς την Άρτα. Στο Βουλγαδέρι συναντάται με τον Ζέρβα και μένει μαζί του για ενάμιση χρόνο. Αναλαμβάνει όμως αποστολές προς την Αθήνα. Οι Γερμανοί πληροφορούνται τη δράση του και στήνουν μπλόκο στην Άρτα. Ο τότε μητροπολίτης φροντίζει και τον φυγαδέυει με ένα φορτηγό προς την Αθήνα. Στις 25 Νοεμβρίου του 1973, αν και Μητροπολίτης Ιωαννίνων, ορκίζει την κυβέρνηση του Ιωαννίδη. Ο τότε Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος παραιτείται. Στις 12 Ιανουαρίου του 1974 εκλέγεται Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος.

Επικρίνεται από πολλούς. Στην πορεία όμως οι αντιδράσεις για το πρόσωπο του σχεδόν εξαφανίζονται. Ιδρύει νέες μητροπόλεις και διώχνει δώδεκα ιερωνυμικούς μητροπολίτες.

Λόγια Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ......

'' Πρέπει να ντρεπόμαστε να εμφανιζόμαστε ορισμένοι από μας. Ποιος έχει από αυτούς Χρυσούν Αρίστειον Ανδρείας, Πολεμικό Σταυρό, Μετάλλιο Εξαιρετικών Πράξεων; Εγώ που τα έχω, με είδατε ποτέ να τα φορέσω; Και βγαίνουν κάποιοι να πουν τι έκανα; Ε, όχι δα. Είναι κανείς να ντρέπεται. Ιδίως κάτι όψιμοι πατριώται, που παρουσιάστηκαν τώρα τελευταία ''



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ετικέτες