Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΟΣ - ΑΓΙΟΣ ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ......ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΣΤΑ Ν.ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ - ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ Γ.Ο.Χ ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΥ 10/2/2013

ΑΓΙΟΣ ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή, τις ιδέες και το κοινωνικό έργο του Μ. Βασιλείου, τα γυρίσματα του οποίου έγιναν στην Ελλάδα, την Τουρκία, την Ιταλία και τη Συρία.

Ο Βασίλειος γεννήθηκε το 330μ.Χ στην Καισάρεια της Καππαδοκίας. Σπούδασε φιλοσοφία, ιατρική, μαθηματικά και ρητορική στην Αθήνα. Πολέμησε τις αιρέσεις και αντιτάχθηκε στις αυθαιρεσίες της εξουσίας. Το 367-368 έπληξε την περιοχή της Καισάρειας λιμός. Ο Βασίλειος πούλησε την τεράστια οικογενειακή του περιουσία, στηλίτευε τους μαυραγορίτες, οργάνωνε λαϊκά συσσίτια και μερίμνησε για τα παιδιά όχι μόνο των χριστιανών αλλά και των εβραίων και των ειδωλολατρών, χωρίς καμία διάκριση.


Όταν έγινε αρχιεπίσκοπος το 370, έχτισε τη Βασιλειάδα, ένα συγκρότημα από νοσοκομεία, γηροκομεία, λεπροκομεία, ορφανοτροφεία και σχολείο για την επαγγελματική κατάρτιση όσων ήθελαν να μάθουν μια τέχνη. Η Βασιλειάδα είναι το πρώτο γνωστό στην ιστορία κοινωνικό ίδρυμα, μια ολόκληρη πολιτεία που φιλοξενούσε 30.000 ανθρώπους. Ο Βασίλειος διακήρυττε ότι η ελεημοσύνη από μόνη της δεν αποτελεί απάντηση στη φτώχεια, αντίθετα μόνη απάντηση είναι η εργασία και η δίκαιη κατανομή των αγαθών:

«Εσύ δεν είσαι πλεονέκτης; Δεν είσαι άρπαγας; Δεν κρατάς για τον εαυτό σου όσα σου δόθηκαν για να τα διαχειρισθείς προς όφελος όλων; Αυτός που γδύνει τον ντυμένο θα ονομαστεί λωποδύτης, αλλά αυτός που δεν ντύνει τον γυμνό μήπως δεν αξίζει αυτή την ονομασία; Το ψωμί που αποθηκεύεις είναι του πεινασμένου, τα ρούχα που συσσωρεύεις είναι του γυμνού, τα παπούτσια που τα 'χεις και σαπίζουν είναι του ξυπόλυτου, τα λεφτά που θάβεις για να μη στα κλέψουν είναι του φτωχού. Είναι τόσοι αυτοί που αδικείς όσοι αυτοί που θα μπορούσες να βοηθήσεις.»


«Τελειότατη κοινωνία ονομάζω αυτήν, όπου έχει καταργηθεί η ιδιοκτησία, έχουν εκλείψει οι προσωπικές διαφορές και έχουν εξαφανιστεί οι έριδες και οι φιλονικίες. Είναι η κοινωνία όπου όλα είναι κοινά. Οι πολλοί είναι ένας και αυτός ο ένας δεν υπάρχει μόνος του, αλλά ζει μέσα στους πολλούς.»

Δεν είσαι μόνος

Η σειρά «Δεν είσαι μόνος» περιλαμβάνει 10 επεισόδια, πραγματεύεται πανανθρώπινες αξίες που εκφράστηκαν σε κοινωνίες του παρελθόντος και στηρίζεται στα Πατερικά κείμενα, το Ευαγγέλιο, σε κείμενα θεωρητικά, κείμενα φιλοσοφικά, κείμενα δοξαστικά, και πολλές φορές προφητικά.


Αυτά τα κλασσικά κείμενα περιέχουν την πείρα και τη σοφία αιώνων, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, και συνδέονται με τα σημερινά προβλήματα του ανθρώπου, ανοίγοντας έναν γόνιμο διάλογο.


Είναι ένας λόγος που γράφτηκε εδώ και δυόμιση χιλιετίες επίκαιρος;
 

Σε ποια κοινωνία απευθυνόταν;

Τι κοινό έχει με τη σημερινή;

Μπορεί να βοηθήσει τον άνθρωπο σε μια άλλη οπτική, έναν διαφορετικό προσανατολισμό και μια επαναξιολόγηση της πορείας του σήμερα;



 29/1/2013 ( Π.Η ) - 10/2/2013 ( Ν.Η )

Η ΣΥΝΑΞΗ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΣΤΑ ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ  
( ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΡΤ ) ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΓΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟ.....

Δεν είσαι μόνος 1/10 - Μέγας Βασίλειος



ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΣΤΑ ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ 



ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ.....

ΕΚΤΑΚΤΟ - ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΥ 666 - Η ΣΙΩΠΗ ΤΩΝ ΑΜΝΩΝ - ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΟΔΗΓΟΥΝΕ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟ - ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΟΣΤΑΣΙΑ - ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ. - ΥΠΟΓΕΙΕΣ ΒΑΣΕΙΣ - ILLUMINATI 

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

ΤΡΙΑ ΝΕΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ ΤΗ Μ.ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΤ
Επανέρχεται τη Μεγάλη Εβδομάδα στη Δημόσια Τηλεόραση, η επιτυχημένη σειρά «Δεν είσαι μόνος» με πέντε επεισόδια εκ των οποίων τα τρία σε πρώτη προβολή, σε σκηνοθεσία της Μαρίας Χατζημιχάλη-Παπαλιού.
Τη Μ.Δευτέρα 14/04 στις 4.10 το απόγευμα θα προβληθεί το επεισόδιο «Πήγαινε και γίνε αυτό που πίστεψες», πουπαρακολουθεί την συναρπαστική περιπέτεια της διάδοσης της νέας θρησκείας με τη δράση των Αποστόλων και κυρίως του Αποστόλου των Εθνών, Παύλου.
Τη Μ.Τρίτη15/04 στις 4.10 το απόγευμα θα προβληθεί το επεισόδιο «Η πορεία του ορθόδοξου μοναχισμού».
Τη Μ.Τετάρτη 16/04 στις 4.10 το απόγευμα σε πρώτη προβολή το επεισόδιο «Τουρκοκρατία», τότε «που όλα τα‘σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά» (Δ.Σολωμός).
Μέσα από αυθεντικές πηγές της εποχής ζωντανεύει η ιστορία του Ελληνισμού στα δύσκολα χρόνια της οθωμανικής δουλείας.
Σταυρικός ο δρόμος του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας.
Ποια η πνευματική και κοινωνική αντίσταση των Ελλήνων κατά της δουλείας;
Πόσο ετοίμασε και στήριξε το λαό για τον ξεσηκωμό η Ορθοδοξία;
Πόσο συμμετείχε με χιλιάδες νεομάρτυρες, με φωτισμένους διδασκάλους του γένους,
με πατριάρχες που θυσιάστηκαν, με κληρικούς και καλόγερους που πήραν τα όπλα;
Έρευνα: Γεώργιος Τσούπρας, Δρ.Θεολογίας.
Συμμετέχουν:
Πατέρας Γεώργιος Μεταλληνός,Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών
Βασίλης Τσούπρας, Θεολόγος -Κοινωνιολόγος

Τη Μ.Πέμπτη 17/04 στις 4.10 το απόγευμα σε πρώτη προβολή το επεισόδιο «Η ουτοπία της εξουσίας»
Η εξουσία είναι αλλοίωση του ήθους του Παραδείσου. Δυναστεύει βάναυσα τους ανθρώπους. Ασκείται με σκληρότητα και επιβολή. «Ύβρις φυτεύει τύραννον», όπως λέει ο Αισχύλος.
Για χιλιάδες χρόνια οι άνθρωποι αλληλοσπαράσσονται δημιουργώντας και καταστρέφοντας βασίλεια και αυτοκρατορίες, εξοντώνοντας τους αντιπάλους,υποδουλώνοντας τους αδυνάτους, λεηλατώντας τον κοινό πλούτο της φύσης που είναι κτήμα όλων των ανθρώπων.
Ποια είναι η απάντηση του Ευαγγελίου σ΄ αυτή την πραγματικότητα;
Δύο χιλιάδες χρόνια μετά, το μήνυμα του Χριστού για ισοτιμία και δικαιοσύνη παραμένει ζητούμενο για την ανθρωπότητα.
Έρευνα: Γεώργιος Τσούπρας, Δρ.Θεολογίας.
Συμμετέχει: η πρύτανις Ελένη Αρβελέρ

Τη Μ.Παρασκευή 18/04 στις 4.10 το απόγευμα σε πρώτη προβολή το επεισόδιο «Εγώ, ο Μανουήλ Πανσέληνος - ένας φανταστικός βίος»
Δεν θα ξέραμε τίποτα για τον Μανουήλ Πανσέληνο, τον μεγαλύτερο ζωγράφο της ελληνικής ή βυζαντινής τεχνοτροπίας ή της «μανιέρα γκρέκα», όπως την αποκαλούσαν, ξεχωρίζοντάς την από την Αναγεννησιακή ζωγραφική.
Δεν θα ξέραμε ούτε το όνομα αυτού που ζωγράφισε τις εκπληκτικές τοιχογραφίες του 13ουαιώνα στο Πρωτάτο και στις άλλες μονές του Αγίου Όρους.
Όμως, τρεις αιώνες αργότερα, ένας μοναχός, ο Διονύσιος εκ Φουρνά, διέσωσε το όνομά του, γράφοντας μια πραγματεία περί ζωγραφικής για να φωτιστούν οι νεώτεροι, όπως έγραψε, από τον «ως σελήνη λάμποντα κυρ Μανουήλ Πανσέληνο».
Σε ένα φανταστικό βίο, ο Πανσέληνος μιλά για τον εαυτό του.
Σε ένα φανταστικό βίο, ο Πανσέληνος μιλά για την ζωγραφική πριν απ΄αυτόν και μετά απ’ αυτόν μέχρι σήμερα.
Σε ένα φανταστικό βίο, ο Πανσέληνος δεν θα μπορούσε να είναι πουθενά αλλού από τον Παράδεισο.
Σενάριο - Έρευνα: Λένα Βουδούρη
Συμμετέχει: ο Αιδεσιμολογιότατος π. Σταμάτης Σκλήρης

Ετικέτες