Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018

ΕΚΤΑΚΤΟ! ΣΟΒΑΡΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΗΝ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ....ΡΩΣΙΚΑ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΠΛΟΙΑ ΕΡΙΞΑΝ ΠΥΡΑ ΚΑΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΠΛΟΙΩΝ ,ΕΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΣΑΝ , ΚΑΤΕΛΑΒΑΝ ΚΑΙ ΚΑΤΕΣΧΕΣΑΝ ΓΙΑΤΙ ΠΑΡΑΒΙΑΣΑΝ ΤΑ ΧΩΡΙΚΑ ΥΔΑΤΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ - Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΠΟΡΟΣΕΝΓΚΟ ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ - ΚΛΕΙΣΤΑ ΤΑ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΚΕΡΤΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ - ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ 26/11/2018 ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ - ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΡΑΓΔΑΙΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ.....


Η Ρωσία επιβεβαίωσε ότι τα σκάφη της χρησιμοποίησαν όπλα για να σταματήσουν τα ουκρανικά πλοία που είχαν εισέλθει παράνομα στη ρωσική θάλασσα στη Μαύρη Θάλασσα.

Τρεις Ουκρανοί ναυτικοί τραυματίστηκαν και τους δόθηκε ιατρική βοήθεια. 



Τα ουκρανικά πλοία διασχίζουν δύο ουκρανικά λιμάνια: από την Οδησσό στη Μαύρη Θάλασσα έως τη Μαριούπολη στην Αζοφική Θάλασσα. Η μόνη πλωτή οδός που συνδέει τα δύο είναι το στενό του Kerch μεταξύ Κριμαίας και της ηπειρωτικής Ρωσίας. 


Το Κίεβο λέει ότι έχει γνωστοποιήσει εκ των προτέρων στη Μόσχα ότι τα ναυτικά πλοία του θα διασχίζουν την περιοχή. Η Μόσχα αρνείται ότι είχε δοθεί η προειδοποίηση. 


Σχηματική κίνηση των ουκρανικών πλοίων (κίτρινο) κοντά στο στενό του Kerch 
© Google Maps / επεξεργασία 


Ενώ τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία έχουν την ελευθερία ναυσιπλοΐας στο στενό του Κερτς βάσει συνθήκης του 2003, υπάρχουν λεπτομερείς τεχνικοί κανόνες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα πλοία πρέπει να διέρχονται από τη στενή, πολύπλοκη πλωτή οδό. Επειδή όλη η κίνηση στην περιοχή ελέγχεται από το λιμάνι της Κριμαίας, Kerch, κάθε πλοίο πρέπει να επικοινωνήσει με την εγκατάσταση, να αναφέρει τη διαδρομή και τον προορισμό της και να λάβει άδεια να πετάξει μέσω του Στενού. 

Τα τρία ουκρανικά πλοία - το «Berdiansk» , το «Nikopol» και το «Yany Kapu» - αγνοούσαν «τις νομικές απαιτήσεις να σταματήσουν» και «να εκτελούν επικίνδυνους ελιγμούς» και τα ρωσικά πολεμικά πλοία έπρεπε να ανοίξουν φωτιά για να τα αναγκάσουν να σταματήσουν, λέει η FSB. Τα πλοία κατασχέθηκαν στη συνέχεια και ρυμουλκόντουσαν στο λιμάνι της Κριμαίας του Kerch. 

Τρεις ουκρανοί ναυτικοί, τραυματίες στην καταστροφή, έλαβαν ιατρική βοήθεια από Ρώσους στρατιώτες. Η ζωή τους είναι εκτός κινδύνου. 

Η Ρωσία ξεκίνησε ποινική έρευνα για την παραβίαση των συνόρων. Μετά τη σύγκρουση στη θάλασσα, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Πόροσνενκο πρότεινε να κηρύξει στρατιωτικό νόμο στη χώρα. Η πρόταση εγκρίθηκε από το ουκρανικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και θα προχωρήσει ενώπιον του κοινοβουλίου τη Δευτέρα για τελική έγκριση



Το ΝΑΤΟ παρότρυνε και τα δύο μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση
Η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, Oana Lungescu, δήλωσε σε δήλωσή της ότι το ΝΑΤΟ «παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη θάλασσα του Αζοφού και στο στενό του Κερτς» , εκφράζοντας παράλληλα την υποστήριξή της στην Ουκρανία. 

"Το ΝΑΤΟ υποστηρίζει πλήρως την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων της ναυσιπλοΐας στα χωρικά ύδατά της", αναφέρει η δήλωση.



@ Ένα τεράστιο φορτηγό πλοίο συνοδευόμενο από πολλά ρωσικά στρατιωτικά σκάφη έκλεισε το μόνο πέρασμα στο στενό του Κερτς για λόγους ασφαλείας...... 

 

ΠΗΓΗ : RT NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ετικέτες