Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΘΕΙΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ , ΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ , ΙΕΡΟΠΡΑΞΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ 17 ΜΑΪΟΥ 2020 ΑΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΠΙΣΤΟΥΣ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑΣ! ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ π.ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ "ΘΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ" _ ΓΙΑ ΠΟΣΟ ΑΚΟΜΑ ΘΑ ΜΑΣ ΥΠΟΜΕΝΕΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΤΡΙΑΔΙΚΟΣ ΘΕΟΣ ;


ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΘΕΙΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ , ΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ , ΙΕΡΟΠΡΑΞΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ 17 ΜΑΪΟΥ 2020 ΑΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΠΙΣΤΟΥΣ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑΣ

ΓΙΑ ΠΟΣΟ ΑΚΟΜΑ ΘΑ ΥΠΟΜΕΝΕΙ Ο ΤΡΙΑΔΙΚΟΣ ΘΕΟΣ ΤΗΝ ΑΠΙΣΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΒΛΑΣΦΗΜΙΑ ΜΑΣ ;



ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ.GR.....


Ανοίγουν οι πόρτες στις εκκλησίες
Πώς και πότε θα λειτουργήσουν 

Κορονοϊος : Ένα από τα σημαντικότερα θέματα που απασχόλησαν τόσο την κυβέρνηση όσο και γενικότερα τον δημόσιο διάλογο όλο αυτό το διάστημα των περιοριστικών μέτρων ήταν αυτό της λειτουργίας των εκκλησιών. 

Φαίνεται, μάλιστα, πως το ίδιο ζήτημα θα συνεχίσει να μας απασχολεί για λίγο καιρό ακόμα. 

«Από τις 4 Μαΐου οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές για ατομική λατρεία. Και από την Κυριακή 17 Μαΐου οι πιστοί θα μπορούν να συμμετέχουν και στη Θεία Λειτουργία και στις υπόλοιπες ακολουθίες» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χθες κάνοντας λόγο για αυστηρούς κανόνες που θα συμφωνηθούν με την Ιερά Σύνοδο και την επιστημονική κοινότητα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η λειτουργία των ναών θα προβλέπει την τήρηση της απόστασης των δύο μέτρων μεταξύ των πιστών, τη χρήση αντισηπτικών και μασκών και την απαγόρευση προσέλευσης των πιστών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες

Παράλληλα, ο εξαερισμός των ιερών ναών και οι συχνές απολυμάνσεις των εκκλησιών φέρεται να περιλαμβάνονται στα μέτρα της επόμενης μέρας, ενώ οι επιστήμονες συστήνουν να αποφεύγουν να φιλούν τα χέρια ιερέων. 

Ένας προβληματισμός που φέρεται να υπάρχει στην κυβέρνηση έχει σχέση με το μυστήριο της θείας κοινωνίας. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται, όπως είναι φυσικό οι εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων

Από την Εκκλησία της Ελλάδος δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη τοποθέτηση μέχρι στιγμής. 

Την Πέμπτη αναμένεται να συνεδριάσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος προκειμένου να καταλήξει στην τελική πρόταση προς την κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά τους κανόνες για τις λειτουργίες στους ναούς.



ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑΣ.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ALPHA ΚΥΠΡΟΥ.....

Συνεχίζεται η διαμάχη που ξέσπασε ανάμεσα σε μέλη της επιστημονικής κοινότητας για το κατά πόσο θα ήταν σοφό άμεσα να υπάρξουν χαλαρώσεις που αφορούν τους εκκλησιασμούς και κατ’ επέκταση τη Θεία Κοινωνία. Από τη μια, γιατροί προτάσσουν τον σταυρό και λένε πως δεν υπάρχουν δεδομένα που να δείχνουν ότι η Θεία Κοινωνία μπορεί να αποτελέσει πηγή μόλυνσης, από την άλλη επιστήμονες λένε πως εφόσον υπάρχει έστω και μικρός κίνδυνος, η επιστήμη δεν μπορεί να αναλάβει τέτοιο ρίσκο. 

Ένας από τους γιατρούς που υπογράφουν την επιστολή υπέρ του ανοίγματος των εκκλησιών με τα ενδεικνυόμενα μέτρα, με ειδίκευση στη μεθοδολογία της έρευνας, ο Δρ. Παναγιώτης Δημητρίου, μιλώντας στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση ανέφερε ότι η ιδιότητα του επιστήμονα δεν συγκρούεται με την ιδιότητα του πιστού. Επικαλέστηκε την βιβλιογραφία που υπάρχει γύρω από το ζήτημα της θείας κοινωνίας και υποστήριξε πως δεν υπάρχει πουθενά κάποιο περιστατικό λοίμωξης και άρα ούτε ιδιαίτερα σημαντική και αξιόπιστη βιβλιογραφία. Υποστήριξε ότι είναι υπερβολικό να στερείται από αυτή την σημαντική μερίδα της κοινωνίας ο εκκλησιασμός, νοουμένου ότι γίνονται χαλαρώσεις σε άλλους τομείς εφαρμόζοντας μέτρα προστασίας παράλληλα. Είπε πως η συζήτηση δεν έχει καμία απολύτως επιστημονική βάση.



Υπομονή και θα ανοίξουν 

Ο Αντιπρόεδρος του Παγκύπριο Ιατρικού Συλλόγου Μάριος Καραϊσκάκης συνέστησε σε όλους υπομονή.  

«Δεν έχουμε καμία διαφωνία και δεν πρέπει να ανάγεται σε μείζον θέμα. Όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν οι χώροι λατρείας θα ανοίξουν. Εμείς έχουμε τον θεσμικό ρόλο να δώσουμε τις οδηγίες προς το κράτος για τους πιθανούς κινδύνους. Η πολιτεία όσο και οι ηγέτες και πνευματικοί ηγέτες θα αναλάβουν την ευθύνη για το πως θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες», ανέφερε χαρακτηριστικά. 




Η επιστήμη δεν αναλαμβάνει ρίσκα 

Ο γενετιστής Σταύρος Μαλάς από την πλευρά του ανέφερε πως θα πρέπει να αντιληφθούμε τον όρο επιστήμη και τους λόγους για τους οποίους το σύστημα αυτό δεν μπορεί να αναλαμβάνει ρίσκα που άπτονται της ανθρώπινης ζωής. 

«Είναι ένα σύστημα απόκτησης γνώσης βασισμένο πάνω σε εργαλεία έγκυρα επιστημονικά και μέσω της διαδικασίας της διερεύνησης. Είναι πάρα πολλά που η επιστήμη δεν γνωρίζει και όταν βρίσκεται ενώπιον του αγνώστου παίρνει όλα τα μέτρα ώστε να προστατεύει τον άνθρωπο και νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε ότι η βασική αρχή της χριστιανικής είναι το αγαπάτε αλλήλους», ανέφερε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι σήμερα αντιμετωπίζουμε ένα ιό τον οποίο δεν γνωρίζουμε πολύ καλά. 

«Τον αντιμετωπίζουμε με μεθόδους που θα έλεγε κάποιος ότι δεν είναι σύγχρονες υπό την έννοια ότι ζητάμε από τον κόσμο απλά να αποστασιοποιηθεί από τον συνάνθρωπο του ώστε να μην επιμολυνθεί. Επομένως αυτό που δοκιμάζεται δεν είναι η επιστημοσύνη οποιουδήποτε είναι η αλληλεγγύη και η αγάπη. Έστω και αν υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα επιμόλυνσης από την οποιαδήποτε δραστηριότητα συμπεριλαμβανομένης και της θείας κοινωνίας αυτό το ρίσκο δεν δικαιούμαστε να το παίρνουμε στην επιστήμη.

Όταν λέει κάποιος ότι είναι θέμα πίστης αυτό δεν είναι μια επιστημονική άποψη αν και είναι απολύτως σεβαστή άποψη αλλά δεν είναι επιστημονική», κατέληξε. 


--------
ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗ π.ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ: "ΘΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ-Β΄ΜΕΡΟΣ". ΕΚΦΩΝΗΘΗΚΕ ΣΤΙΣ 6-3-1988.


π.ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ
ΘΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ (Α') 

   

π.ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΥΤΗΛΙΝΑΙΟΣ
ΘΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ (Β')

 

ΙΣ.ΧΡ.ΝΙ.ΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ετικέτες