Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020

Ο ΚΑΝΟΝΙΚΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΙΕΒΟΥ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ π.ΟΝΟΥΦΡΙΟΣ « Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΕ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΕΠΟΧΗ » «ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΤΟΥ "ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ" ΠΑΠΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΚΩΝΣΤ/ΠΟΛΕΩΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ »

Ο Προκαθήμενος της UOC είναι πεπεισμένο ότι όποιος προσπαθεί να ζήσει με τον Θεό θα βρίσκεται κάτω από την ειδική γεμάτη χάρη σκέπη που θα ενισχύει τον άνθρωπο

Ο Προκαθήμενος της UOC, Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριος, πιστεύει ότι η Εκκλησία έχει εισέλθει σε αποκαλυπτική εποχή. Ο Μακαριώτατος μίλησε για αυτό σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Ποιμένας και ποίμνιο».

Σχολιάζοντας την εισαγωγή ηλεκτρονικών διαβατηρίων, την απόσυρση μετρητών, την εμφάνιση ψηφιακών αναγνωριστικών, καθώς και τον πιθανό πλήρη έλεγχο του κράτους σε σχέση με τον άνθρωπο, ο Μητροπολίτης Ονούφριος σημείωσε ότι «». οι αλλαγές στη ζωή της ανθρωπότητας τα τελευταία χρόνια δείχνουν ότι μπαίνουμε σε μια νέα ιστορική εποχή, η οποία στη γλώσσα της εκκλησίας λέγεται αποκαλυπτική.

«Αυτό αναφέρεται στην Καινή Διαθήκη, ειδικά στο βιβλίο της Αποκάλυψης του Ιωάννη του Θεολόγου. Αυτή η εποχή φέρνει νέες προκλήσεις και δοκιμασίες στους ανθρώπους, αλλά όποιος προσπαθεί να ζήσει με τον Θεό θα βρίσκεται κάτω από την ειδική χαρισματική σκέπη που θα ενισχύει τον άνθρωπο για να αντέξει όλες τις δυσκολίες με αξιοπρέπεια», τόνισε ο Προκαθήμενος της UOC 

Ταυτόχρονα, απαντώντας στο ερώτημα πώς όλα αυτά θα επηρεάσουν την πνευματική ζωή των πιστών, ο Μητροπολίτης Ονούφριος είπε ότι «όπου είναι ο Θεός υπάρχει ευδαιμονία, και όποιος προσπαθεί να προσκολληθεί στον Θεό θα είναι μακάριος ακόμη και στις πιο σοβαρές δοκιμασίες. Το πιο ισχυρό πνευματικό όπλο για τον άνθρωπο στις επόμενες δοκιμές είναι η προσευχή και η ταπεινοφροσύνη. Όποιος επικαλεστεί το όνομα του Κυρίου θα σωθεί». 

Ταυτόχρονα, λέει ο Μακαριώτατος, στο μέλλον «η Εκκλησία θα γίνει πιο αδύναμη ως προς τον αριθμό των πιστών, ενώ θα γίνει ισχυρότερη στην ποιότητα της πνευματικής ζωής των πιστών». 

Νωρίτερα η ΕΟΔ έγραψε ότι ο Προκαθήμενος της UOC είπε πότε θα αποκατασταθεί η επικοινωνία μεταξύ Φαναρίου και της Ρωσικής Εκκλησίας.

ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ....

Ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Ονούφριος απάντησε στο ερώτημα αν είναι δυνατόν να αποκατασταθεί η ενότητα μεταξύ των Ορθόδοξων

Ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κίεβου και Πάσης Ουκρανίας Ονούφριος μίλησε για τις προϋποθέσεις αποκατάστασης της Ευχαριστιακής κοινωνίας μεταξύ της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Ποιμένας και ποίμνιο».

«Θεωρητικά, η διακοπή της Ευχαριστιακής κοινωνίας που συνέβη το 2019 μπορεί να θεραπευτεί, είπε ο Προκαθήμενος, αλλά για αυτό ο σεβαστός Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης πρέπει να συμπεριφέρεται με όλους ως πρώτος σε τιμή και ίσος σε εξουσία». 

Ο Μακαριώτατος Δεσπότης εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι ο επικεφαλής του Φαναρίου «συμπεριφέρεται όπως ο πρώτος, τόσο στη τιμήν όσο και στην εξουσία, και αυτό είναι ξένο προς το ορθόδοξο πνεύμα της συνοδικότητας, με το οποίο ζούσε και ζει η Ορθόδοξη Εκκλησία». «Και ακόμα πιο λυπηρό είναι ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για την ορθόδοξη αλλαγή αυτής της φαύλης τάσης της καθιέρωσης του “Ορθόδοξου“ παπισμού», συνόψισε ο Προκαθήμενος.¨

ΠΗΓΗ 


ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΚΩΝΣΤ/ΠΟΛΕΩΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ 

"Εάν δε θέλουμε να γίνουμε Προτεστάντες, πρέπει να αλλάξoυμε εκκλησιολογία "

Ο Οικουμενικός είπε ότι πρέπει να αναθεωρηθεί η εκκλησιολογία και να αναγνωριστεί ότι στην Ορθοδοξία υπάρχει «Πρώτος» όχι μόνο σε τιμή αλλά και «με ειδικές αρμοδιότητες»

Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί πρέπει να κάνουν αυτοκριτική και να επανεξετάσουν την εκκλησιολογία τους, εάν δεν θέλουν να γίνουν μία ομοσπονδία εκκλησιών προτεσταντικού τύπου, δήλωσε ο Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης Βαρθολομαίος σε συνέντευξή του στο στον «Εθνικό Κήρυκα», αναφέρει «Ρομφαία». 

Ο επικεφαλής του Φαναρίου βλέπει τα κύρια καθήκοντα της Πατριαρχείας του στη διασφάλιση της ενότητας στην Ορθοδοξία, το αποκορύφωμα του οποίου ήταν η προετοιμασία και η σύγκληση της Συνόδου στην Κρήτη το 2016. Κατά τη γνώμη του, η «Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Κρήτης έκανε τομές και προέβαλε μία Ορθοδοξία που δίδει ευθαρσώς την καλήν μαρτυρίαν εν τω κόσμω, ατενίζει το μέλλον και δεν αναπολεί παθητικά και νοσταλγικά το παρελθόν. Εκείνους που δεν συμμετείχαν στη Σύνοδο αυτή, ενώ συμμετείχαν στην προετοιμασία της, θα τους κρίνη η ιστορία». 

«Πρέπει οι Ορθόδοξοι να κάνουμε μία αυτοκριτική και να επανεξετάσουμε την εκκλησιολογία μας, εάν δεν θέλουμε να γίνουμε μία ομοσπονδία εκκλησιών προτεσταντικού τύπου».

Σύμφωνα με τον Βαρθολομαίο, το πρόβλημα της ενότητας μπορεί να λυθεί αν αναγνωριστεί ότι στην Ορθόδοξη Εκκλησία υπάρχει ένας επίσκοπος ανώτερος από άλλους επισκόπους και έχει αποκλειστική εξουσία. 

«Εφ ̓ όσον στην εις Επίσκοπο χειροτονία μας ορκιζόμεθα να τηρούμε τις αποφάσεις των Οικουμενικών Συνόδων, πρέπει να παραδεχθούμε ότι στη μία αδιαίρετη Οικουμενική Ορθοδοξία υπάρχει ένας «Πρώτος», όχι μόνο τιμής ένεκα, αλλά ένας «Πρώτος» με ειδικές ευθύνες και κανονικές αρμοδιότητες που έταξαν αι Οικουμενικαί Σύνοδοι», είπε ο επικεφαλής του Φαναρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ετικέτες