Τετάρτη 5 Απριλίου 2023

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ!.....Η ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΕΚΑΝΕ ΜΕΤΑ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ ΕΦΟΔΟ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΤΕΜΕΝΟΣ AL-AQSA ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜ , ΤΟΝ ΤΡΙΤΟ ΙΕΡΟΤΕΡΟ ΤΟΠΟ ΛΑΤΡΕΙΑΣ ΤΟΥ ΙΣΛΑΜ . ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΡΑΓΔΑΙΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ.

Ιερουσαλήμ: Bίαια επεισόδια στο ισλαμικό τέμενος Αλ Ακσά μετά από έφοδο της αστυνομίας - Πάνω από 350 συλλήψεις 

Το Αλ Ακσά βρίσκεται στην Πλατεία των Τεμενών, τον τρίτο ιερότερο τόπο λατρείας του Iσλάμ, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, τον παλαιστινιακό τομέα της ιερής πόλης.



Βίαια επεισόδια ξέσπασαν τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη ανάμεσα στην ισραηλινή αστυνομία και πιστούς που η ίδια παρουσίασε ως "ταραχοποιούς" μέσα στο ισλαμικό τέμενος Αλ Ακσά, στην ανατολική Ιερουσαλήμ, έναν από τους πιο εμβληματικούς χώρους λατρείας του Ισλάμ, εγείροντας ανησυχία για την περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων καθώς φέτος συμπίπτουν το Ραμαζάνι, το εβραϊκό και το χριστιανικό Πάσχα. 



Καταγγέλλοντας αυτό το "έγκλημα άνευ προηγουμένου", το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας, κάλεσε τους Παλαιστίνιους της Δυτικής Όχθης να "πάνε μαζικά στο ισλαμικό τέμενος Αλ Ακσά για να το υπερασπιστούν". 

Το Αλ Ακσά βρίσκεται στην Πλατεία των Τεμενών, τον τρίτο ιερότερο τόπο λατρείας του Iσλάμ, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, τον παλαιστινιακό τομέα της ιερής πόλης που έχει καταλάβει και προσαρτήσει το Ισραήλ. Η πλατεία βρίσκεται σε αυτό που οι εβραίοι ονομάζουν Όρος του Ναού, τον ιερότερο τόπο του ιουδαϊσμού. 

Τα επεισόδια καταγράφονται εν μέσω Ραμαζανιού κι ενώ οι Εβραίοι από απόψε γιορτάζουν το Πάσχα, με φόντο τη συνέχιση της έξαρσης της βίας στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση φέτος. 

Η ισραηλινή αστυνομία δημοσιοποίησε αποσπάσματα βίντεο 50 και πλέον δευτερολέπτων στα οποία εικονίζονται εκρήξεις που μοιάζουν να οφείλονται σε πυροτεχνήματα στον χώρο λατρείας, ενώ σιλουέτες διακρίνονται καθώς πετούν πέτρες. Σε άλλη σεκάνς, αστυνομικοί με εξαρτύσεις αντιμετώπισης ταραχών προελαύνουν μέσα στο τέμενος υψώνοντας ασπίδες για να προστατευτούν από αντικείμενα που εκτοξεύονται εναντίον τους. Εικονίζονται επίσης αστυνομικοί να απομακρύνουν τουλάχιστον πέντε ανθρώπους με τα χέρια δεμένα πισθάγκωνα. 

Η αστυνομία του Ισραήλ ανακοίνωσε πως προχώρησε στις "συλλήψεις 350 και πλέον" ανθρώπων. 

Σύμφωνα με την παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο, τραυματίστηκαν τουλάχιστον επτά Παλαιστίνιοι. Κατά την ίδια πηγή, εμποδίστηκαν τραυματιοφορείς να μπουν στο ισλαμικό τέμενος. 

Άλλες πηγές, όπως η εφημερίδα Jerusalem Post, έκαναν λόγο για 13 τραυματίες, 12 Παλαιστίνιους κι έναν ισραηλινό αστυνομικό.

"Καθόμουν σε μια καρέκλα κι απήγγειλα (το Κοράνι)", αφηγήθηκε ηλικιωμένη στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, ανασαίνοντας ακόμα με δυσκολία, όταν εισέβαλαν ισραηλινοί αστυνομικοί και "πέταξαν χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, μια από τις οποίες με πέτυχε στο στήθος", πρόσθεσε, προτού αρχίσει να κλαίει. 

Τα πλάνα εικονίζουν επίσης νεαρούς να έχουν οχυρωθεί πίσω από μια πόρτα. 

Η αστυνομία ανέφερε πως η επιχείρηση έγινε για να "απομακρυνθούν ταραχοποιοί" που είχαν μπει στον χώρο λατρείας με "πυροτεχνήματα, ρόπαλα και πέτρες" και είχαν σκοπό να "διαταράξουν τη δημόσια τάξη" και να "συλήσουν τον ναό", ενώ φώναζαν "συνθήματα υποκίνησης του μίσους και της βίας", καθώς και ότι αποφασίστηκε να διεξαχθεί έπειτα από πολλές προσπάθειες να πειστούν να φύγουν ειρηνικά. 

Ωστόσο παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για ταραχές έπειτα από "βίαιη εκδίωξη" πιστών.

ΠΗΓΗ - THE TOC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ετικέτες